A bodico.hu webshop külön oldala,
ahol egészséggel, szépséggel kapcsolatos cikkek, tanácsok, praktikák, ételreceptek, képek, videók, versek, idézetek, gondolatok találhatóak.

Fekete retek-méz, a torok kéményseprője



Fekete retek-méz, a torok kéményseprője és kiváló immunerősítő.

Légúti panaszokra:
Egy fekete retket vágjuk félbe, kaparjuk ki a közepét, az üreget töltsük meg mézzel, majd alaposan becsomagolva tegyük a hűtőszekrénybe 24 órára. Ajánlatos alá kis tányért, tálkát tenni, mivel a méz kiszívja a retek levét, ezáltal a folyadék mennyisége megnő, ami túlcsordul a retken. Másnapra a méz átveszi a retek ízét, és a mézbe sok vitamin kerül. Fogyasszuk el az üregből a mézet!

Forrás: Egészségegyetem Facebook

RECEPT:
Egy nagyobb, szép retket jól megmosunk, kés segítségével tölcsér formájú üreget vájunk a közepébe. A levágott gyökérrésznél hagyjunk egy apróbb rést. Szélesebb pohárra állítjuk és mézet, meg reszelt fokhagymát töltünk bele. A mézzel együtt lassan lecsordogáló lé az igazi orvosság. Több retket is megtölthetünk ezzel a pasztával. A kicsurgott retkeket tovább is vájhatjuk, hogy friss felület legyen, amibe újra önthetünk mézet. Amikor már teljesen lecsordogált a méz a zöldségből, a keletkezett folyadékot igyuk meg.

MIÉRT MŰKÖDIK?
A fekete retek vitamintartalma többnyire háromszorosa a fehér fajtáknak. A friss gyökér fontos hatóanyagai a mustárolaj-glikozidok, raphanol és raphanin nevű illóolajok, bőven tartalmaz antioxidáns hatású vegyületeket is (aszkorbinsav, tocoferol, karotenoid és polifenolos komponensek). Minél több mustárolaj található benne, annál jobb az íze és egyben gyógyereje is. A mustárolaj ugyanis antibakteriális és vírusölő hatással bír.

Különösen gazdag C-vitaminban: (100 grammban 20-50 mg van), így erősíti az ellenálló képességet, ezért skorbutos időszakokban az akkori emberek kedvelt gyógyszere volt, de a bőr, csontok, fogak és fogíny egészségében is fontos szerepe volt, van.
Jelentős B1, B2 vitamint, vasat, kalciumot, magnéziumot, foszfort és niacint tartalmaz.
Az ásványi anyag összetétele rendkívül előnyös a szervezetnek, mivel káliumban gazdag és nátriumban szegény. A Kálium - Nátrium arány fontos a keringési betegségek kialakulásában. A magas vérnyomás egyik oka e két ásványi anyag arányának megváltozása (a káliumé csökken, a nátriumé megnő). A retek káliumtartalma - ha nem sózzuk meg nagyon - biztosítja a megfelelő arány helyreállítását.
A fekete retek hatóanyagai megnövelik a nyál és a gyomornedv termelését, serkenti az epetermelést éppúgy, mint a bélmozgást és vizelethajtó. A fekete retket ma is ugyanúgy, mint az ókorban, a görög - rómaiak idejében az epetermelés és az azzal kapcsolatos emésztési problémák ellen vetették be. A fekete retek az epekiválasztás elősegítése által az epehomok és az epekő képződését gátolja. Minden epeműködési rendellenességet gyógyíthatunk vele, még az epegyulladást is.
Fontos azonban, hogy gyomorhurut és gyomorfekély esetén, továbbá meglévő epekő vagy epehomok illetve epeutak elzáródása esetén ne fogyasszunk fekete retket! Reggeli éhgyomorra sem javasolt önmagában fogyasztani, mindenképpen javasolt mellé egy szelet kenyér, mert annyira magas az illóolaj tartalma, ami már irritálhatja a gyomor nyálkahártyáját.