A bodico.hu webshop külön oldala,
ahol egészséggel, szépséggel kapcsolatos cikkek, tanácsok, praktikák, ételreceptek, képek, videók, versek, idézetek, gondolatok találhatóak.

11 ok; miért pont a citromos víz



Rászokni a citromos vízre nem egy eget verő változtatás az életben, cserébe számtalan pozitív hatása van. Mától biztosan citromosan fogod inni, ha te is érzed, hogy a tavasz közeledtével fel kellene töltekezned vitaminokkal.
Sokan csak akkor kezdenek el citromos vizet inni, amikor például sportolnak, a legtöbben a vizet vagy az ásványvizet mindenféle ízesítés nélkül isszák, esetleg eleve ízesítve veszik. Viszont a télbúcsúztatás is éppen megfelelő alkalmat nyújt a víz citromozására, amikor elkezdenek előbújni a növények, és nekünk is új energiához kell jutnunk.




Miért pont a citrom?
A citrom olyan, mintha egy hatalmas adagnyi életerő lenne belecsomagolva, beleértve a C-vitamint, a B-komplex vitaminokat, kalciumot, vasat, magnéziumot, káliumot és rostokat. (A citromban ráadásul több kálium is van, mint egy almában vagy a szőlőben).

Mivel a tömény citromlé nem tesz jót a fogzománcnak, ezért fontos, hogy ne töményen idd! (Ha valaki tényleg nagyon egészséges akar lenni, az langyos vízzel hígítva igya.) Reggel egyből ezzel kezdd a napot, és várj 15-30 percet a reggeliig. Ez segít abban, hogy a citromos víz maximálisan kifejtse a hatását.




A citromos víz 11 előnye


1. Turbólökést ad az immunrendszerednek

A C-vitamin az immunrendszer kerozinja, és a citrom tele van vele. Amikor stresszes vagy, elsőként a C-vitaminszinted kezd el zuhanni, ezért a szakértők extra C-vitamin-bevitelt javasolnak azokon a napokon, amikor a stressznek fokozottan ki vagy téve (vizsgák, üzleti megbeszélések, előadások, fellépések, versenyek).


2. A kálium kiváló forrása

Mint ahogy már szó esett róla, a citromban sok a kálium, ami jót tesz a szív egészségének, valamint segíti az agy és az idegek működését.


3. Segíti az emésztést

A citromos víz nemcsak az egészséges emésztést segíti elő, hanem a toxikus anyagok eltávolításában is hatékony, de a gyomorégés, puffadás, emésztési zavarokra is jó kiváló megoldást kínál.


4. Tisztítja a szervezetet

A májat stimuláló hatásának köszönhetően a méreganyagok szervezetből való kiürítését fokozza.




5. Friss leheletet ad

A citromos víz enyhíti a fogfájást, sőt a fogínygyulladáson is segít. Mivel a citromsav kikezdi a 
fogzománcot, fogmosás után közvetlenül ne igyál citromos vizet, jobb a fogmosást hagyni a végére.


6. A bőrt folt mentesen tartja
Az citromlében megtalálható antioxidánsok nem csak a pattanások számát csökkentik, de a ráncokat is! Jól alkalmazható hegek esetén, vagy öregségi foltok megelőzésére is. Mivel méregtelenítő hatású, ezért a bőr szépségét, selymes tapintását is fenntartja.

7. Segít a fogyásban

A citrom pektin rostot is tartalmaz, ami csökkenti az éhségérzetet, így segíti a plusz kilókkal való harcot.

8. Csökkenti a gyulladást

Ha rendszeresen iszol citromos vizet, akkor csökkented a savasságot a szervezetedben, ami a betegségek egyik fő kiváltója. A citromos víztől az ízületekben felhalmozódó húgysav is csökken, ami az ízületgyulladásokért nagymértékben felelős.

9. Energialöketet ad

Amikor a citromlé bekerül az emésztőrendszerbe, sok energiát ad, ami segít segít csökkenteni a szorongást és a depressziót. ( Még a citrom illata is nyugtató hatással van az idegrendszerre ! )

10. Segít kiváltani a koffeint

Amíg nem próbálod ki, addig úgysem fogod elhinni: de a reggeli kávé helyett egy csésze forró citromos víz tényleg csodát művel! Úgy fogod érezni, hogy ma már semmi nem állhat az utadba. Plusz, az idegeid is hálásak lesznek érte.

11. Segít harcolni a vírusos fertőzések ellen
A meleg citromos víz a leghatékonyabb módja annak, hogy csökkentse a vírusos fertőzések kialakulását és megelőzze a későbbi torokfájást. Kitűnő légzőszervi problémákra. Plusz, mivel a citromlevet fellendíti az immunrendszert, így a már kialakult vírusos fertőzések leküzdésében is jó társad lesz.






Mennyit igyál?
Azok, akiknek a testsúlya kevesebb, mint 70 kiló, azok egy fél citromot facsarjanak bele egy pohár vízbe. Ha 70 kilónál több vagy, akkor akár egy egész citromot is a vízbe facsarhatsz.
Természetesen az igazi és teljesen érett citromra vonatkoznak igazán a fent említett áldások. 

Próbáljátok ki!