a www.bodico.hu külön oldala,
ahol egészséggel, szépséggel kapcsolatos cikkek, tanácsok, praktikák, jó ételreceptek, szép képek, videók, versek, idézetek, gondolatok találhatóak

A szívinfarktusról


A szív- és érrendszeri megbetegedések,közülük elsősorban a koszorúér elmeszesedés már az egyre fiatalabb korosztályokat is veszélyezteti. Egészségtelen életmód mellett már önmagában is elég egyetlen rizikótényező, hogy növelje az infarktus esélyét. A rendszertelen, egészségtelen táplálkozással, mozgásszegény életmóddal,valamint a dohányzással és az elhízással növeljük leginkább az infarktus esélyét.Azt azonban tudni kell,hogy az infarktus több tényező együttes hatásának a következménye.

Mi is tulajdonképpen az infarktus?Az infarktus a szívizom valamely körülírt részének vérellátási zavarát jelenti. Az elváltozás egészen pontosan a szív saját vérellátását biztosító koszorúerek megbetegedését jelenti. A koszorúér falában bekövetkező érelmeszesedés által az ér fokozatosan szűkül, majd teljes elzáródás jöhet létre. Ez a jelenség a trombózis, innen ered a szívtrombózis elnevezés. Az infarktus lényegében a koszorúerek valamelyik ágában bekövetkező elzáródás, amelynek a szívizom bizonyos területén létrejövő elhalás lesz a következménye.Rizikófaktorok:
A dohányzás
A dohányzás az infarktusra hajlamosító tényezők között vezető helyet foglal el.  A nikotin növeli a szív percenkénti összehúzódásainak számát és emeli a vérnyomást.  Dohányzás hatására fokozódik a véralvadás,ami növeli a szervezetben a trombóziskészséget.  A dohányzást abbahagyni sohasem késő!

A magas koleszterinérték
Ahol a táplálék koleszterinben és zsírsavakban gazdag, ott gyakori az infarktus. Az érelmeszesedés kifejlődésében a vér magasabb koleszterintartalmának kétségtelenül szerepe van. A koleszterin szegény diétával az infarktus kialakulásának gyakoriságát néhány év alatt lehet csökkenteni. Nem az étel nagy koleszterin-tartalma jelenti az elsőszámú fenyegetést, hanem a benne lévő telített zsírok magas aránya, amelyek alapvetően az állati eredetű táplálékokban, húsokban, tejtermékekben találhatókmeg.

A magas vérnyomás
Az életkorral a vérnyomás értéke is változik. Az állandó magas vérnyomásnak nagy szerepe van az érelmeszesedés kialakulásában és jelentős rizikótényező.  Ha az erek falát a benne áramló vér tartósan nagyobb nyomással terheli, akkor az erek fala idővel károsodik. A szívben lévő erek károsodása szívinfarktushoz, a szem ereinek károsodása látásromláshoz, a vese ereinek károsodása pedig vesebetegséghez vezethet.

Cukorbetegség
A cukorbetegség is az infarktus egyik rizikófaktora.  Ennek oka a felborult cukor- és zsíranyagcsere érelmeszesedést fokozó hatása, illetve a cukorbetegség közvetlen sejtkárosító hatása.
A szív-érrendszeri megbetegedés kialakulásában a koszorúerek fokozott érelmeszesedési hajlama áll, amely elsősorban a felborult zsíranyagcserével indokolható, de meg kell említeni a cukorbetegség okozta másodlagos szívizom elfajulást is, ami a szívizom sejtjeinek közvetlen károsodását jelenti. A cukorbetegség ugyancsak az infarktusra hajlamosító tényezők közé tartozik még akkor is, ha tünetszegény, enyhének tűnő a cukorbaj.

Az elhízás
Az elhízás legfőbb oka a fizikai aktivitás hiánya. A rendszeres testmozgás, megfelelő tréninggel növelt fizikai teljesítőképesség kedvezően befolyásolja az infarktus elkerülésének kilátásait. Nem szabad figyelmen kívül hagyni,hogy az öröklött rizikótényezők szintje befolyásolható az élet során kialakított szokásokkal.

Legfontosabb teendők a szívinfarktus megelőzésében:
  • A testsúly normális szinten tartása.
  • Rendszeres testmozgás.
  • Egészséges zsírszegény, többszörösen telítetlen zsírsavakban és vitaminokban gazdag, koleszterinben szegény étrend. A rostos ételek fogyasztása is csökkenti a kockázatot.
  • A dohányzás teljes mellőzése.
  • Mérsékelt kávé- és alkoholfogyasztás.
  • Középkorú férfiaknál és változókorban lévő hölgyeknél rendszeres - legalább évenkénti - vérzsír, vérnyomás ellenőrzés.
  • Stresszkerülő életmód.
  • Az esetleg fennálló hajlamfokozó betegségek (magas vérnyomás, cukorbetegség) fegyelmezett és szakszerű gondozása.
  • A horkolás nyomán esetleg kialakuló éjszakai légzéskimaradás kivizsgálása és kezelése.
Hasznos tudnivalók:

A stressz által kiváltott hirtelen vérnyomás-emelkedés szakítja fel leggyakrabban az érbelhártya alatti aterómákat. Ezért tartják az infarktust "menedzserbetegségnek". Ezért is rendkívül fontos az életvitel, a célok és lehetőségek racionális felmérése a pályaválasztás és a kitűzött karriercél vonatkozásában.


Bizonyos gyógyszerek csökkentik a szív oxigénigényét (béta-blokkolók, kalciumcsatorna-blokkolók), melyek igen hasznosak lehetnek az ismétlődés megelőzésében.

A megelőzés legfontosabb módszere az egészséges mennyiségű testmozgás. Erre leginkább a jól adagolható mozgásformák javasoltak, melyek gyakorlása során a betegnek nem kell a saját testsúlyát tartani. E céloknak leginkább az úszás és a szobakerékpározás felel meg.

Nőknél az ösztrogének hiánya felgyorsítja az érelmeszesedést. Ezért is szükséges a változókor helyes gondozása.

A szívizomzat mentésére a tünetek fellépését követően az első 6 órán belül újra megnyitott koszorúserek mellett van a legnagyobb esély. Ezért már bizonytalan tünetek esetén is minél hamarabb keressünk fel szakembert, hívjunk segítséget!


Gyógyulási esélyek:
Sajnos, a szívinfarktus közvetlen életveszélyt jelent. Az érelzáródás oldásának bevezetésével a betegség halálozási aránya (letalitása) világszerte 22%-ról 11%-ra csökkent. Az eseteknek mintegy harmadában az infarktus ismétlődésére lehet számítani!

Forrás: ImpulserMagazin
              HáziPatika

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...