A bodico.hu webshop külön oldala,
ahol egészséggel, szépséggel kapcsolatos cikkek, tanácsok, praktikák, ételreceptek, képek, videók, versek, idézetek, gondolatok találhatóak.

Gyógyító talpmasszázs


Többen jeleztétek a talpmasszázzsal kapcsolatos cikkünkre reagálva, hogy érdekelne Benneteket bővebb indormáció a reflexológiáról.
Kincses Fanninak köszönhetően, ime, egy átfogó tájékoztatás;

Kevesen tudják, de a talpmasszázzsal rengeteg betegséget lehet kezelni. Ugyanis a talp idegellátása rendkívül gazdag, több mint 70.000 idegvégződés található rajta. Ezért alkalmas arra, hogy rajta keresztül a szervezet egészét kezeljék. Minden szervnek megvan a pontos helye és gyógyítási módja a refelxológiában.

Kialakulás
A reflexológia gyökerei a kereszténység előtti időkig vezethetők vissza. Az ókori Egyiptomiak használták a gyógyítás ezen módján, ennek nyomait 4200 éves egyiptomi síremlékeken is fellelhető. Az amerikai őslakók is ismerték a reflexzónákat. Törzsi szokásaik szerint azok a „moon maiden” - ek alkalmazhatták, akik természetes gyógyerővel rendelkeztek. Kultúrájukban művészetnek, egy szent szertartás részének számít. Mindez számunkra 1913-ig ismeretlen volt. A csendet egy amerikai fül-orr-gégész, William Fitzgerald törte meg, ugyanis ekkor kezdte el alkalmazni a talpmasszázst. Innentől kezdve meghódította az egész világot, és ma már számos helyen alkalmazzák betegségek gyógyítására.

Térkép testünkön
A talpunk megfelel a testünk térképének, minden terület egy-egy szervnek feleltethető meg. A különböző szervek helye megtalálható a talpon. A jobb láb a jobb oldali szerveknek, a bal láb a bal oldali szerveknek felel meg. A talpon nemcsak rengeteg idegvégződés található, de a testet behálózó energiapályák, meridiánok is itt végződnek. Testünk akkor működik egészségesen, ha benne az energia szabadon áramlik, és átjár minden sejtet. Amikor az áramlás valahol valamiért elakad, akkor az ott levő szervben energiahiány alakul ki, vagyis megbetegszik. Megfelelő talpmasszázs szinte minden problémán segíthet. Hiszen a lábfejünkön, a talpunkon található speciális zónák masszírozása hatással van szervrendszereinkre.

Jótékony hatása
Szabályozza a hormontermelő mirigyek működését és csökkenti az esetleges fájdalmakat. Pozitívan hat szív- és keringési panaszoknál is, kedvezően befolyásolja a légzőszervi (asztma, allergia), a hólyag-, a vesepanaszokat, az emésztési zavarokat, a reumát és a bőrproblémákat is. Serkenti a vér- és nyirokkeringést, ezáltal elősegíti a lerakódott salakanyagok távozását, és erősíti az immunrendszert. Energiákat tesz szabaddá, mellyel a tartás, és az arckifejezés is megváltozik. Lelki problémákban is segítséget nyújthat.

Nem ajánlott a talpmasszázs ha, 
  • gyulladt, visszeres a láb (embóliaveszély miatt)
  • gombás (fertőzés szétterjedhet)
  • erősen dagadt, ödémás a láb
  • törött/sérült a láb
  • súlyos szívbeteg, veszélyeztetett terhes
  • daganatos betegségben szenved
A láb kényeztetésére – lábfürdő
A talpzónák masszírozását bárki el tudja végezni. Tájékoztatást lehet kérni gyakorló orvosoktól és természetgyógyászoktól. Az önmasszázs hátránya az, hogy nehéz közben tökéletesen ellazulni, ráadásul a fogásmód, a nyomás által kiváltott érzés és a masszázs ritmusa eltérhet a megfelelőtől. Lábainknak is jólesik egy kis lazítás. Masszázs előtt vagy után érdemes egy jó lábfürdőt venni, hogy még teljessé tegyük napunkat, íme néhány tipp.

Frissítő lábfürdő
Egy lavórba öntsünk meleg vizet, majd csepegtessünk bele 10-15 csepp rozmaring-illóolajat. Egy másik edénybe öntsünk hideg vizet! Először tegyük a lábunkat a meleg, illóolajos vízbe egy percre, majd a hidegbe mintegy húsz másodpercre! Ezt ismételjük meg többször, végül rövid időre merítsük lábunkat a hideg vízbe, majd töröljük szárazra!
A lavórt öntsük meg 35-38 fokos vízzel, és adjunk hozzá 5-8 csepp illóolajat. A citrom- és grépfrút-olaj salaktalanító és vízhajtó hatású, a levendula csökkenti az idegességet, a rózsa harmonizáló. Körülbelül 15 percnyi fürdési idő után (vagy lehet rövidebb is, zárásként hideg leöntéssel) szárítsuk meg és krémezzük be a lábunkat.

Forrás: Vitaminsziget