A bodico.hu webshop külön oldala,
ahol egészséggel, szépséggel kapcsolatos cikkek, tanácsok, praktikák, ételreceptek, képek, videók, versek, idézetek, gondolatok találhatóak.

Hidegtál, az ünnepi asztalok dísze is...





A hidegtál amellett, hogy csodás fimomságok vannak rajta, minden ünepi asztal dísze is egyben.
Az összeállításának csak a fantáziád szabhat határt!

Kép: Györgyiségek                                                                                                                                                                                    
A hidegtálak egyik legkedveltebb eleme a
Tormakrémes sonkatekercs

Hozzávalók
12 szelet szögletes sonka
20 dkg vaj
4 evőkanál liszt
20 dkg ecetes reszelt torma
2 dl főzőtejszín
2 dl tej
őrölt (fehér) bors
zselatin (az átkenéshez)
*
Elkészítés

10 dkg vajból, a tejből és tejszínből a fűszerekkel besamelt főzök.

A vajat egy lábasban felolvasztom, beleszórom a lisztet és fehéredésig, kevergetve főzöm. 

A tűzről félrehúzva öntöm bele a tejet és a tejszínt, így sokkal egyszerűbb csomómentesre keverni.

Visszatéve a tűzre jól besűrítem, közben sóval, fehér borssal ízesítem.

Hagyom kihűlni. 
A másik 10 dkg vajat habosra kikeverem, hozzáadom a kihűlt besamelt és a reszelt tormát. Alaposan összedolgozom.
Habzsák segítségével csíkokat nyomok a tormakrémből a sonkaszeletek közepére és felgöngyölöm őket. 
A tekercsek végeit tormakrém-rózsákkal díszítem.
(Lehet tovább "csicsázni" színes zöldségekkel is, kicsit a krémrózsába nyomva őket.)
A végén zselatinnal áthúzom (átfényezem) a tetejét, hogy szép csillogó legyen (ez el is maradhat).


Kép: Györgyiségek                                                                        
Ötlet
Nálunk elég ehhez a mennyiséghez a 20 dkg ecetes torma, de aki intenzívebben szeretné érezni az ízét, tegyen bele bátran többet.
Hideg helyen több napig is eláll (ha egyáltalán marad belőle), szóval nyugodtan elkészítheted 2-3 nappal előbb is, mint ahogy szeretnéd feltálalni (csak akkor dugd el jól). 
Na ekkor, feltétlenül ajánlom a zselatinos áthúzást.
Tovább ízesítheted, színezheted a krémet, mondjuk Piros Arannyal. Ekkor azonban óvatosan bánj a sózással!
Egyszerűbb, és gyorsabb megoldás, ha az ecetes tormát egyszerűen összetört túróval (ha szüksges lazítsd 1-2 kanál tejföllel) kevered ki, ízlés szerint fűszerezd. Persze ez nem lesz annyira finom és krémes. 
*
Jó étvágyat!
A hidegtálakra pakolható finomságokról még beszélünk, szóval "Folyt. köv...")

A képeket köszönjük: Györgyiségek!