A bodico.hu webshop külön oldala,
ahol egészséggel, szépséggel kapcsolatos cikkek, tanácsok, praktikák, ételreceptek, képek, videók, versek, idézetek, gondolatok találhatóak.

Osteoporosis - korunk járványa


Komolyan a csontritkulásról

Az ép csontban a csontépítés és -lebontás egyensúlyban van. Az előbbit az osteoblastnak nevezett sejtcsoport, míg az utóbbit az osteo­ klastok végzik. Az osteoporosisban az egész csontrendszerben progresszívan csökken a csonttömeg, károsodik a mikroarchitektúra és mindennek a következtében leromlik a csontminőség, amely fokozott törékenységhez vezet annak ellenére, hogy az ásványianyag-tartalom megmarad. 
A „szebbik nemnél” az ösztrogén hormonok aktivitáscsökkenése miatt a menopauza után a csontsejtlebontók aktivitása gyors ütemben növekszik, míg férfiaknál ugyanez akkor áll fenn, ha korábban is csökkent volt a férfihormon, a tesztoszteron szintje. Mindkét nemben 60 éves kor felett a csontfelépítő sejtek aktivitása az, ami fokozatosan csökken. Ennek eredményeként mind a csontkéreg, mind a belső (trabecularis) szerkezet meggyengül, és a csont spontán vagy a legkisebb traumára is eltörhet.

A csontritkulás kialakulásában nemcsak a nemi hormonok játszanak fontos szerepet, hanem más, ilyen természetű anyagok is. Az ösztrogénszint csökkenésével párhuzamosan például megnő az ún. citokinek vérszintje, s ezek fokozzák a csontbontó sejtek aktivitását.


A másik két, csonterőnket szabályozó hormon a mellékpajzsmirigy parathormonja és a pajzsmirigy C-sejtjei által termelt kalcitonin. Ezek egymással ellentétes hatást fejtenek ki, s attól függően, melyik hormontermelő szervben lép fel túl- vagy alulműködés, keletkezik daganat, az messzemenőleg kihat a csontállományra is.

A csontállomány kóros fellazulásának további legfontosabb okai még az öröklött adottságok, a szteroid szerekkel való kezelések (de sok más gyógyszernek is lehet hasonló mellékhatása, így nyugtatóknak, L-Thyroxinnak, antidepresszánsoknak stb.) További fontos megbetegítő tényezők még mindenekelőtt a dohányzás, a túlzott alkohol- és kávéfogyasztás, a mozgásszegény életmód, a D-vitamin-hiány és az elégtelen kalciumbevitel.
A csontritkulás veszélyére egyébként már egyszerű ránézéssel is gondolhatunk a test zömülésére utaló jelekből. Ilyenek a bordaív és a csípőtaraj közötti távolság csökkenése, a gerinc meggörbülése, spontán vagy provokálható háti fájdalom, a gerinc mozgáskötöttsége, döntően a hátrahajlás nehezítettsége.

Forrás: Dr. Simoncsics Péter
                  Természetgyógyász Magazin XVII. évfolyam 6. szám

Legközelebb a megelőzésről és kezelésről beszélünk.
Várunk akkor is!