A bodico.hu webshop külön oldala,
ahol egészséggel, szépséggel kapcsolatos cikkek, tanácsok, praktikák, ételreceptek, képek, videók, versek, idézetek, gondolatok találhatóak.

A húsvéti kalács



Hozzávalók:
2,5 + 1 + 1 dl tej
1 kávéskanál + 1 evőkanál cukor
50 dkg finom liszt + a formázáshoz
3 dkg élesztő
8 + 2 dkg vaj vagy margarin
3 + 1 tojássárgája
1 csipet só
4 egész tojás
1 kávéskanál olaj

Elkészítés:
1 dl langyos tejben elkeverem a kávéskanálnyi cukrot, belemorzsolom az élesztőt, és langyos helyen felfuttatom.
A lisztet mély tálba szitálom, és a közepébe mélyedést nyomok. 
A mélyedésbe öntöm a megkelt kovászt.
3 tojássárgáját a felolvasztott 8 dkg vajjal (margarinnal), az evőkanál cukorral, a csipet sóval és 2,5 dl langyos tejjel jó elkeverem, és a kovászra borítom.
Addig dagasztom a masszát, amíg szép fényes, hólyagos nem lesz, és el nem válik az edény falától. 
Finom, lágy tészta lesz.
















Kereszt alakban bevágom a tetejét (nálam ez "kabala", de a lényege, hogy gyorsabban keljen), megszórom liszttel, és egy tiszta ruhával letakarva a kétszeresére kelesztem (35-40 perc).
A megkelt tésztát lisztezett deszkán lazán átgyúrom, és három részre osztom. 55-60 cm-es rudakat sodrok, majd a rudakat összefonom.
A maradék, 2 dkg vajjal jó vastagon kikenek egy 26 cm átmérőjű sütő(torta)formát, és belekanyarítom a tésztát úgy, hogy az összecsípett végek alulra kerüljenek.
A 4 nyers tojást jól megmosom, szárazra törlöm, vékonyan bekenem olajjal, és a tésztafonatba nyomkodom.

Letakarva addig hagyom kelni, amíg a tészta már majdnem kitölti a sütőformát.
A maradék tojássárgájával megkenegetem a tésztát, (vigyázz, a tojásokat nem!), és előmelegített, forró sütőben 40-45 perc alatt szép aranybarnára sütöm.
Amint kiveszem a sütőből azonnal megöntözöm a maradék 1 dl felforrósított tejjel - ettől lesz foszlós.
A formában hagyom langyosra, majd egy rácsra csúsztatva egészen kihűlni.

Ötlet:
Az "igazi" húsvéti kalács nem olyan édes, mint általában a kalácsok, kevesebb cukrot tartalmaz, de az enyhén édeskés ízével a kenyérnél sokkal erőteljesebben emeli ki a sonka füstölt-sós zamatát. 
Elkészítheted belenyomkodott tojások nélkül is, bár úgy gondolom, egyszer legalább megéri így elkészíteni, ámulni fog a család, amikor a húsvéti asztalra teszed.
JÓ ÉTVÁGYAT!