A bodico.hu webshop külön oldala,
ahol egészséggel, szépséggel kapcsolatos cikkek, tanácsok, praktikák, ételreceptek, képek, videók, versek, idézetek, gondolatok találhatóak.

5 ok, miért is egyél tojást

Ajánld ismerőseidnek! 





Noha a tojás az elmúlt években negatív PR áldozata lett a koleszterintől való rettegés következtében, a British Medical Journal szerint a mérsékelt tojásfogyasztás a jelek szerint semmilyen szinten nem hozható összefüggésbe a szívbetegségekkel és a stroke-kal. Sőt: számos áldásos hatása miatt a tojás bátran lehet az egészséges étrend része.

1./ A terhesség alatt a tojás kimondottan ajánlott 
A tojásban jelentős mennyiségű kolin található, ami a magzat agyfejlődése szempontjából elengedhetetlenül fontos B-vitamin. A kolin tartalmú étrend-kiegészítők bizonyítottan csökkentik a mentális zavarok kialakulásának az esélyét a babák esetében, sőt: a Down-szindróma és a demencia is kisebb valószínűséggel jelenik meg rendszeres tojásfogyasztás esetén.

2./ Aki tojást eszik, kevesebbet nassol
Egy 2013-as tanulmány szerint ha reggel tojást eszünk, a nap folyamán kisebb a valószínűsége annak, hogy nassolni támad kedvünk. Ha szeretnél megszabadulni néhány kilótól, a legjobb, ha kora reggel néhány tojással indítod a napot, így valószínűbb, hogy este nem jut eszedbe felfalni egy egész tábla csokoládét.






3./ A tojás fejleszti a reflexeket
Egy 2014-es kutatás szerint a tirozin nevű, tojásban fellelhető aminosav jobb hatással volt a reakcióidőre, mint a placebo. A tirozin hatása olyannyira erős, hogy a kutatók szerint a jelenléte a szervezetben akár komoly autóbalesetek elkerülését is lehetővé teheti.

4./ A tojás fontos fegyver a rák elleni harcban
A tojásban található antioxidánsok csökkentik nemcsak a rák, de a szívbetegségek kialakulásának esélyét is egy 2011-es kutatás szerint. Noha a főzési folyamat során a tojásban lévő antioxidánsok száma a felére csökken, még így is marad épp annyi antioxidáns, amennyi egy almában van.





5./ A tojás vérnyomáscsökkentő hatással bír
Egy 2009-es tanulmány szerint a tojás proteintartalma segít abban, hogy a vérnyomás csökkenjen, ráadásul ne feledd, nemcsak a vérnyomás tartható kordában a tojás segítségével, de a szívbetegségek kialakulásának az esélye is csökken - így két legyet üthetsz egy csapásra. A szakértők szerint nem szükséges a reggeli órákra korlátozni a tojásfogyasztást, akár este is bátran ehetsz rántottát vagy tükörtojást, nem is beszélve az egyéb tojásos ételekről.

Ihász Katalin, dietetikus véleménye:
Úgy vélem, azt túlzás lenne kijelenteni, hogy ha tojást eszünk, nem leszünk rákosak, és elkerüljük a szív- illetve érrendszeri megbetegedéseket. Úgy tudom, eddig csak azt bizonyították, hogy nem ront az állapotunkon a tojásfogyasztás, mivel mind az LDL, mind a HDL koleszterint szintjét növeli, így az egyensúly elvileg tartható - azt azonban, hogy javítja ezt a szintet, én nem jelenteném ki. 
Szerintem a tojással kapcsolatban inkább azt fontos megemlíteni, hogy minden az elkészítés módjában rejlik. A szalonnás tojásrántottában az állati eredetű, telített zsírok hízlalnak és emelik a rossz (LDL) koleszterin szintjét. Zsírszegény készítési módokat alkalmazva, az ajánlások szerint egészséges embernek heti 4-7 db tojás fogyasztása javasolt, amibe az ételkészítés során felhasznált tojást is bele kell számolni, gondolok itt tésztafélékre, süteményekre, rakott ételekre stb.

Forrás itt található: