A bodico.hu webshop külön oldala,
ahol egészséggel, szépséggel kapcsolatos cikkek, tanácsok, praktikák, ételreceptek, képek, videók, versek, idézetek, gondolatok találhatóak.

STROKE - ismerd fel, hogy életet menthess!





A stroke, az agyi infarktus - vagy más néven szélütés - a felelős minden harmadik halálesetért, azaz a stroke, a  harmadik leggyakoribb halálok szerte a világon.
Hazánkban tavaly 18 ezer ember hunyt el agyérbetegség következtében, és negyedmillióra tehető azoknak a száma, akik elszenvedték a stroke-ot, de életben maradtak. 

Az, hogy a stroke-ot elszenvedett beteg életben marad vagy meghal, illetve ha életben marad, milyen fokú károsodást szenved, nagyon sok tényezőtől függ.
Ezek közül az egyik legjelentősebb az idő - vagyis az úgy nevezett időablak. 




Az egészségügy azt az időszakaszt nevezi időablaknak, amely a stroke első tünetétől a vérrögoldó injekció beadásáig eltelik. Ezen időn belül van nagyobb esély a beteg életének megmentésére, vagy a stroke által érintett területek sérüléseinek enyhítésére. Ez stroke esetén mindössze 2-3 óra, míg a szívinfarktusnál 5-6 óra széles az időablak.

A stroke-nál valóban minden perc számít; vagyis ha a beteg furcsa zsibbadást érez a karjában, esetleg érzéskiesés jelentkezik, látási vagy nyelési nehézségek lépnek fel, azonnal, haladéktalanul mentőt kell hívni. 
A súlyos, visszafordíthatatlan károk „megelőzésében”, vagy éppen a túlélésben hatalmas szerepe van a betegnek, illetve annak a személynek, aki abban a helyzetben a beteg mellett van. 


Nagyon egyszerű, gyors, egy laikus számára is elvégezhető gyakorlatok vagy teszt, amellyel valószínűsíthető a stroke:
  1. Mosolyogtasd! Stroke esetén a mosoly féloldalasnak tűnik, a száj félrehúz, az egyik oldal „lefittyedhet”.
  2. Emeltesd fel vele egyszerre mindkét karját! Ha ez nem szinkronban történik, akkor bizony lehet gyanakodni.
  3. Öltse ki a nyelvét! Ha a nyelv egyik vagy másik oldalra félreáll, akkor baj van.
  4. Ismételjen meg egy mondatot, beszéltesd! Stroke esetén romlik az artikuláció, nem mozog a nyelv, illetve nyálcsorgás is előfordulhat.

Akkor segíthetsz a leghatékonyabban, ha gyorsan hívod a mentőt, és a mentőszolgálat diszpécserének elmondod, hogy a tünetek és az elvégzett "tesztek" alapján valószínűsíthető a stroke. 
Ebben az esetben ugyanis sok értékes időt spórolhatsz meg, a beteget ugyanis ebben az esetben azonnal a legközelebbi stroke ambulanciára szállítják.

Forrás: Life