A bodico.hu webshop külön oldala,
ahol egészséggel, szépséggel kapcsolatos cikkek, tanácsok, praktikák, ételreceptek, képek, videók, versek, idézetek, gondolatok találhatóak.

Ne dobd ki a zaccot!

Ajánld ismerőseidnek! 




Hazánkban átlagosan személyenként két csésze kávét iszunk naponta. 

Ne dobd ki a kávézaccot, hiszen a növények tápanyagpótlásaként újrahasznosíthatod.

kávézacc sok növényi tápanyagot tartalmaz, amivel a kerti talajt fel tudjuk frissíteni. Ilyen elsősorban a nitrogén, a foszforsav, a kálium és ezen kívül kis mennyiségben, rezet és cinket is tartalmaz. Ezen összetevők miatt alkalmazható könnyű műtrágyaként a szoba- és kerti növényeknél, mivel a földet egy kicsit megsavanyítja.

Sok növénynél lehet a kávézaccot tőzeg helyettesítésre is felhasználni úgy, hogy ugyanolyan arányban, mint a tőzeget a cserépbe vagy a kerti talajba be kell keverni, így a talaj az eső- vagy öntözővizet jobban megtartja és a felszín alatt is sokáig nedves marad.




Minden azálea, hortenzia, rododendron vagy árnyék liliom a savanyú kerti talajt kedveli. Ezekre a növényekre a kávézacc, mint talajsavanyító különösen alkalmas. De például a hortenzia virág színét is befolyásolhatja, mert savanyú talajon kék színű lesz a virág. Sőt, a rózsák és muskátlik is intenzív színt fejlesztenek, ha a talaját kávézaccal keverjük.

A zacc nem kizárólag a növények trágyázására alkalmas, hanem a kártevők elleni védekezésben is hatékonyan alkalmazható. A csigákra például koffein mérgező hatással van, amihez már egy kis adag is elegendő, hogy a kerttől távol tartsa őket. 
A hangyákat is elűzhetjük vele, ugyanis finom szaglással rendelkeznek és nem szeretik a kávé illatát. A földigiliszták ugyanakkor kedvelik a kávézaccot, így ezzel az egyszerű módszerrel a kerti talaj lazításán könnyen segíthetünk.

Forrás itt található:
A tippeket a SzépZöld-től kaptuk