A bodico.hu webshop külön oldala,
ahol egészséggel, szépséggel kapcsolatos cikkek, tanácsok, praktikák, ételreceptek, képek, videók, versek, idézetek, gondolatok találhatóak.

4 tévhit a kullancsról

Ajánld ismerőseidnek! 



Forrás: MTI


A közönséges kullancs rendszerint különböző fajokat, sőt eltérő gerinces osztályokba (emlős, madár, hüllő) tartozó gazdaállatokat keres meg. A kullancsok az általános vélekedéssel ellentétben nem rovarok, hanem az ízeltlábúakon belül, az atkák alosztályába tartoznak. 

4 tévhit a kullancsról
1. - ugrál
Egyik leggyakoribb tévhit, hogy a kullancsok a fák koronájáról ugranak vagy pottyannak a gerinces állatokra vagy az emberre. A kullancsok aktív fejlődési szakaszaikban olyan gazdát keresnek, amely az aljnövényzetben, de legfeljebb másfél-két méteres magasságban vonul, így főleg a növényzeten várják az arra haladó áldozatokat. Ha sikerült felkapaszkodniuk rájuk, egy kapilláris eret keresnek, ahol megkezdhetik a vérszívást.

Kullancskanál
2. - olajozva, krémezve, vagy megcsavarva ki lehet szedni a bőrből
Tévhitek övezik az állat eltávolítására legalkalmasabb módszereket is. "Nem menetes állatok, ne csavargassuk se jobbra, se balra!" Azzal is csak kárt okozunk, ha olajjal vagy krémmel kenjük be a bőrt, mert a kullancs fuldoklás közben még több kórokozót juttat a szervezetbe. Legfontosabb, hogy bármi módon, de kiszedjük! Ne várjunk, akár puszta kézzel szedjük ki, mert az eltelt idővel arányosan nő a fertőződés kockázata. 
Ha kéznél van, jól használható a kullancseltávolító csipesz (vagy akár a hagyományos csipesz) és a nagyobb testű kullancsok eltávolítására kifejlesztett kullancskanál (ami ráadásul magyar találmány).




3. - van ellene védőoltás
Sajnos, sehol a világon nincs kullancs elleni védőoltás, Magyarországon egyedül az agyvelő-agyhártya gyulladást okozó vírus elleni vakcinát lehet beszerezni.
Más tévhitek is övezik a kullancsriasztást: erre nem alkalmasak a háztartási praktikák, így a kullancsot nem tartja távol sem a B-vitamin, sem a fokhagyma, sem pedig a tömény ital. A kullancsriasztó szerek általában rövid ideig hatásosak.

4. - télen nincs kullancs
A kullancs nemhogy "vízálló", kifejezetten kedveli a nedvességet. Leggyakoribb kora nyáron és kora ősszel. A közönséges kullancs a meleg száraz nyarat, az alacsony páratartalmat nem kedveli, de télen, 6-7 fokban is össze lehet szedni, és márciustól novemberig bármikor összetalálkozhatunk vele. 

A kullancs által terjesztett betegségek

Kullancscsípés
Agyvelőgyulladás  - körülbelül minden ezredik kullancs hordozza. 
Az elmúlt 12-15 évben ritka Magyarországon a vírusos agyhártyagyulladás, évente 50-70 ember fertőzését ismerik fel. A vírus azonban az emberek felénél maradványtüneteket hagy, legalább kicsit károsodik, ami éppen elég ahhoz, hogy ne tudja ugyanúgy végezni a munkáját, mint korábban. Az agyhártyagyulladást meggyógyítani nem lehet, csupán szerencse kérdése, hogy ki kerül a gyógyult csoportba és ki az, akinél maradványokkal kell számolni. Az agyvelő- és agyhártyagyulladás halálozási aránya Magyarországon ugyanakkor nem magas: átlagosan 2-3 évente hal meg egy ember.

Lyme-kór - akár a kullancsok 50 százalékában is megtalálható.
A Lyme-kórra nincs és nem is valószínű, hogy lesz hatékony védőoltás, mivel a szervezet még természetes úton is nagyon lassan alakítja ki az immunválaszt, mesterségesen ez még nehezebb lenne.

Tibola-betegség - egy jóindulatú baktérium okozza, és egy meglepően nagy testű kullancs terjeszti. A kullancs rendszerint a hajba kerül, és a fejbőrön okoz fekélyt és néha hatalmas nyirokcsomó-duzzanatokat, ezért szokott előfordulni, hogy az orvosok rosszindulatú vagy leukémiás elváltozásnak gondolják. A beteg ilyenkor sok esetben magától meggyógyul, vagy az antibiotikumkúra segít. 

Nyúlpestis - a csípés körül okozhat bőrpírt, emellett fájdalmas, gyorsan növekvő nyirokcsomó-duzzanatot és - ellentétben a Lyme-betegséggel - mindig magas, akár 40 fokos lázzal jár.

Védekezés a kullancsok ellen
- zárt ruházat, cipő
- napfény
- védő-, riasztószerek
- oltás
- GERÁNIUM illóolaj - nem szeretik a kullancsok (és a szúnyogok sem) az illatát. Kend be vele a bokádat, csuklódat, mielőtt kullanccsal esetlegesen fertőzött területre mész. KUTYÁDAT, háziállatodat is megvédheted a kellemetlen kullancscsípéstől, ha a lábait és hajlatait Geránium illóolajjal dörzsölöd be. (ITT találsz GERÁNIUM illóolajat)