A bodico.hu webshop külön oldala,
ahol egészséggel, szépséggel kapcsolatos cikkek, tanácsok, praktikák, ételreceptek, képek, videók, versek, idézetek, gondolatok találhatóak.

Kánikula!!!




Hőség az, amikor a napi átlaghőmérséklet 25 Celsius-fok fölé emelkedik. Ez gyakorlatilag 30-32 fok közötti maximum-hőmérsékletnél kezdődik, és ezeken a napokon a minimum-hőmérséklet csak 20-21 fokra csökken.
Ma 32-35 Celsius-fok lesz a legmagasabb, és 25-27 Celsius-fok az éjszakai minimum-hőmérséklet! Holnap még melegebb lesz!!!
A forró nyári napok különösen megterhelik a szervezetet, ilyenkor nőnek a szívpanaszok is. A napi átlaghőmérséklet 5 Celsius-fokos emelkedése 10 százalékkal növeli átlagosan a halálozás kockázatát, 12 százalékkal a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozásét, illetve 15 százalékkal a szívpanaszok és "általános rosszullét" miatti sürgősségi mentőhívások számát. A szervezet hőszabályozó képességét az életkor, a testsúly, a fizikai erőnlét, az egészségi állapot, a táplálkozás és a gyógyszerszedés is befolyásolja, ezért fontos, hogy alkalmazkodjunk a meleg, forró napokhoz. 

A hőség idején ajánlatos a lakást, a szobát, a tartózkodási helyet hűteni.
A légkondicionáló is jó megoldás, arra azonban figyelni kell, hogy a légkondicionáló legyen kitakarítva, karbantartva. A hőfok beállításánál pedig az az ideális, ha a kintinél 5-6 Celsius-fokkal kevesebb a belső tér hőmérséklete.
Ha valakinek a lakásában nincsen légkondicionáló berendezés vagy ventilátor, szellőztessünk hajnalban, majd sötétítsünk be függönyökkel, rolókkal, de résnyire hagyjuk nyitva az ablakokat, hogy áramoljon, cserélődjön a friss levegő. A lehúzott roló védi a meleg sugaraktól az ablaküveget, és estére nem lesz hőség a lakásban.


A folyadékpótlásra ezekben a napokban fokozottan kell figyelni, inni akkor is kell, amikor az ember nem érezi magát szomjasnak. A szokásos napi 2-2,5 liter folyadékbevitel mellett még ugyanennyit vagy akár többet el kell fogyasztani attól függetlenül, hogy milyen munkát végeznek.




Ételeink nagy részét a saláták, a gyümölcsök, a tejszín, tejszínhab nélküli gyümölcs-levesek és a rántás nélküli, joghurttal vagy kefirrel habart főzelékek alkossák. Ne együnk nehéz ételeket, részesítsük előnyben a roston, fóliában vagy tepsiben, zsiradék-mentesen sült szárnyas húsokat, de grillezhetünk, süthetünk zöldségeket, gyümölcsöket is. A fogyókúrázók most kihasználhatják a friss gyümölcsök, zöldségek időszakát.

Viseljünk szellős ruhákat, a gyermekekre is vékony ruhákat adjunk, és védjük a fejüket kalappal, vászon-sapkával, kendővel, napernyővel, ernyővel. Ügyeljünk arra is, hogy a gyerekeket ne hagyjuk ügyeink intézésekor az autóban.
 
Még rövid időre sem szabad gépkocsiba bezárva hagyni a gyermeket, idős embert, állatot, mert a autó belső tere nagyon hamar 80 fokra is felmelegedhet. A kocsiban ülők könnyen hőgutát kaphatnak.



Fontos, hogy a kisgyerekeket ne tegyük ki soha a tűző napra, lehetőleg árnyékban, félárnyékban levegőztessék őket.

Zuhanyozzunk, mosakodjunk sűrűn. A szabadban árnyékos helyeken tartózkodjunk. Legyen nálunk kéztisztító kendő vagy gél, de vihetünk magunkkal kicsi, vizes törülköző-kendőt, tisztítsuk, hűtsük magunkat folyamatosan.

A nagy melegben kerüljük az intenzív testmozgást. Erre még a reggeli és az esti órák sem javasoltak, még egészségeseknek sem.

Ne feledkezzünk meg idős, vagy beteg hozzátartozóinkról, szomszédainkról, érdeklődjünk, van-e szükségük valamire, segítsünk nekik is.

Gondoskodjunk házi kedvenceinkről, nekik is szükségük van több vízre, és ne hagyjuk őket sem az autóban felhúzott ablakkal.