A bodico.hu webshop külön oldala,
ahol egészséggel, szépséggel kapcsolatos cikkek, tanácsok, praktikák, ételreceptek, képek, videók, versek, idézetek, gondolatok találhatóak.

A hosszú élet titka

Ajánld ismerőseidnek! 





A DNS (dezoxiribonuklein-sav) az ember "tervrajza". Ebben, az igen bonyolult molekulában van kódolva az ember összes tulajdonsága; a haj, a bőr, a szem színe, a testmagasság, stb., de még a betegségekre való hajlam is.
A DNS-ben kódolt információk alapján működik az ember. De akár a megtermékenyítéskor, akár a későbbi élet, azaz a sejtek állandó osztódása és újratermelődése folyamán becsúszhatnak hibák. Ez az esetek nagyobbik részében semmilyen változással nem jár, máskor azonban fejlődési rendellenesség, betegség okozója is lehet.
Folyamatosan kutatják, hogy a DNS egyes részei mely tulajdonságokért felelősek, és igyekeznek kifejleszteni olyan technikákat, terápiákat, megoldásokat, amelyekkel a hibákat ki lehet javítani, hogy a betegség ne alakuljon ki, illetve ha már kialakult, gyógyítható legyen.

Sokan kutatják , hogy mi határozza meg az emberi élet hosszát. Természetesen, a gének. De melyek ezek a gének, hol vannak a DNS-ben, hogyan befolyásolják életünk hosszát?



 
Egy bostoni kutatócsoport ebben az irányban kutatta több, mint ezer százéves, vagy annál is idősebb ember teljes örökítőanyag-készletét, a DNS-állományát. 
 
Sikerült olyan egyedi eltéréseket, jellemzőket  találniuk a géntérképen, amelyek a kontrollcsoportokhoz képest jellemzően csak a százévesek DNS-állományában fordultak elő.  Nagyjából 150 olyan jellemzőt tudtak azonosítani, amelyek nagy valószínűséggel kapcsolatban állnak a hosszú élettel.
Persze, az emberi élet hosszát nem kizárólag a genetika, hanem a környezet és az életvitel is befolyásolja. Mindemellett e kutatás alapján azt állítják, hogy genetikai jellemzői alapján egy adott egyén élettartama ma már nagyjából 75%-os biztonsággal megjósolható (természetesen az előre nem látható eseményekkel - pl. baleset - nem számolva).
A hosszú életet hordozó génváltozások és génszakaszok segítségével talán új fegyvert kapunk a betegségek legyőzésére - remélik a tudósok.