A bodico.hu webshop külön oldala,
ahol egészséggel, szépséggel kapcsolatos cikkek, tanácsok, praktikák, ételreceptek, képek, videók, versek, idézetek, gondolatok találhatóak.

A gyógyító fekete mag, a fekete kömény

Mohamed próféta úgy tartotta, hogy a fekete kömény mindenre jó, csak a halálra nem. Olaja miatt az emberek úgy tekintenek erre a növényre, mint egy csodaszerre. Nem csak számos betegséget gyógyít, de számos neve is van: black seed, fekete kömény, fekete mag, Nigella sativa, hebbet baraka.



Az utóbbi időben a tudomány alaposabban szemügyre vette ezt az apró fekete magot, és annak olaját. Több, mint száz gyógyító alkotóelemet találtak benne. Gyógyítja az allergiát, az ekcémát, a pikkelysömört, a rákot – bár manapság mindenről ezt mondják -, és a cukorbetegségen is javít.

A titka abban van, hogy komoly hatást gyakorol az immunrendszerre, igyekszik azt egyensúlyba hozni. Ezt a növényt több száz éve ismerik és használják keleten. Az orvosi irodalomban több száz tanulmány hivatkozik a feketekömény gyógyító hatására.

Görcsoldó, fájdalomcsillapító és gyulladás csökkentő, baktérium, vírus és gombaölő hatása van.

Anti-diabetikus hatása van, csökkenti a magas vérnyomást, májvédő hatása van. Inzulin szenzitivizáló, interferon indító – az interferon a test egyik fehérjéje, aminek feladata a sejtek közötti ,,kommunikáció”, vírusfertőzés esetén.

Leukotrién antagonista, magyarul, azt az anyagot semlegesíti a szervezetben, aminek hatására kialakul az asztma.

A már kialakult pollen és porallergia tüneteit csökkenti, sőt még az ételallergiáét is. Huzamosabb használata (egy éves kúra) az asztmásoknál minimálisra csökkenti az asztmás rohamok számát, és emellé társul a vírus és baktériumölő hatás is, ami egy asztmás számára nagy előnyt jelent.

Amennyiben az allergiaszezon előtt kezdi valaki használni a feketeköményt, adott esetben a tünetek meg sem jelennek. A megfázás és tüdőgyulladás kiegészítő kezeléseként ajánlják.

A hosszú távú kezelés hatékonynak bizonyult az ópiát függőségben szenvedőknél, erről tanulmány is készült.

Vastagbélrák esetén a feketemag olaj hatékonyabb, nagyobb biztonságú, mint a jelenleg használt gyógyszer, és a vastagbélrák kialakulását is komolyan gátolja. A hab a tortán, hogy nincs mellékhatása.

A fekete magnak erős görcsoldó hatása van, emiatt – megfigyelések alapján – a mag vizes kivonata alkalmas az epilepsziás rohamok mennyiségének csökkentésére. Két hónapos kúra esetén, ha naponta 100-200 mg fekete mag kivonatot fogyasztunk, csökkenti a magas vérnyomást.

Csak kiegészítő kezelésként ajánlják, így mindenképpen rá kell kérdezni az orvosnál, mielőtt kúrába kezdenénk.

A fekete magot fogyaszthatjuk fűszerként, teaként, olajként. Külsőleg ecsetelőként használhatjuk, vagy épp inhalálhatunk vele.

A tea elkészítése: két kávéskanálnyi őrölt magot leforrázunk fél liter vízzel, és tíz percig állni hagyjuk. Mint minden gyógytea esetében, ízesítés nélkül érdemes fogyasztani, napi két-három csésze az a mennyiség, ami optimális.

Inhalálás: egy maréknyi őrölt magot egy liter vízzel leforrázunk, és letakarva tíz percet állni hagyjuk. Napjában többször lehet inhalálni.

A természet tele van olyan növényekkel, lehetőségekkel, melyek gyógyulást, az élet minőség javulását hordozzák magukban. Ma az internet segítségével egyre népszerűbbek lesznek a gyógynövények.

Szerencsére egy-egy növényről komoly leírások maradtak fenn, ami lehetővé teszi számunkra, hogy gyógyuljunk, és tanuljunk – a természettől, amiben élünk.

Forrás: http://www.bien.hu/a-gyogyito-fekete-mag-a-fekete-komeny/egeszseg/taplalkozas/116694