Ajánld ismerőseidnek!
Vannak olyan ízek a gyerek- és ifjúkoromból, amelyeket azóta sem találok.
Vannak olyan ízek a gyerek- és ifjúkoromból, amelyeket azóta sem találok.
Az egyik ilyen, az igazi, omlós, a nem kemény, ragacsos karamella.
Ha van rá egy bő órád, feltétlenül próbáld ki, mondhatom, én újra gyerek lettem...
Hozzávalók:
25 dkg kristálycukor
0,5 l tej
4 dkg vaj
Így készítsd el:
A tejet elkevertem a cukorral, majd lassú tűzön, folyamatosan kevergetve elkezdtem főzni.
Kb. 50 perc (nem tévedés...) alatt a cukros tej besűrűsödött, harmadára főtt, és nagyon lassan elkezdett karamellizálódni.
Amikor már nyúlósan sűrű, és szép karamellszínű lett, elvált az edény aljától, akkor elzártam alatta a tüzet.
Nagyon kell figyelni, és tényleg folyamatos keverést igényel, nehogy leégjen!
Nagyon kell figyelni, és tényleg folyamatos keverést igényel, nehogy leégjen!
Azonnal hozzáadtam a hideg vajat, fakanállal kevertem két percig, ezalatt a vaj teljesen felolvadt, és omlóssá tette a karamellt.
Sütőpapírra simítottam, hagytam teljesen kihűlni, csak ezután szeleteltem fel.