Neve a latin Rosmarinus szóból származik, aminek jelentése: „tenger harmata” (ros => harmat, marinus => tenger), mivel sok helyen az életben maradásához elegendő a parti szél által szállított légnedvesség is.
Antibakteriális, antioxidáns és gyulladáscsökkentő.
A rozmaringlevél teakeverékekben kiváló étvágygerjesztő,
emésztést javító, frissítő, serkentőleg hat a központi idegrendszerre és
fokozza a vérellátást.
Ismeretes jó görcsoldó, baktériumölő tulajdonsága, de
alkalmazzák menstruációs, változókori panaszok, vérkeringési zavarok esetén is.
A rozmaring jó hatással van a keringésre, és szinte minden
természetes folyamatot felgyorsít a szervezetedben, így a vérzésedet is néhány
nappal előbbre hozhatja.
A teafőzet elkészítése: 1 csésze forrásban lévő vízzel
forrázzunk le 1 teáskanálnyi összevágott rozmaringlevelet, majd 10 perc
elteltével szűrjük le. Naponta 2-3 csészényit fogyasszunk.
Tinktúrát alkoholos áztatással nyerhetünk belőle, amiből
alacsony vérnyomás ellen naponta 5 ml fogyasztandó.
Figyelem: Belsőleg csak nagy körültekintéssel szabad
felhasználni, terhesség során ellenjavallt!
Külsőleg illóolaját használják bedörzsölő szerekben
fájdalomcsillapításra izom és ízületi panaszok esetén, fejfájás ellen szintén javallott.
Gyógyászati felhasználása mellett az illóolajat a kozmetika-
és illatszeripar külsőleg alkalmazza (kölnivizek, fürdőesszenciák, szappanok,
krémek, kenőcsök, tapaszok, dezodorok, hajszeszek, samponok).
Illóolaja kiváló hajkondicionáló.
A rozmaring a sötét/fekete hajat fényessé varázsolja,
emellett a hajnövekedést is elősegíti, érdemes kipróbálni.
Cseppents néhány cseppet az illóolajából, keverd össze a
samponoddal és mosd meg vele a hajad, majd öblítsd le alaposan.
ű
Leginkább a franciás és olaszos ételek ízesítője. Enyhén
kámforra emlékeztető illatú, keserű, aromás ízű fűszer. Mártások, vadas és
szárnyas sültek, zsíros húsételek (rablóhús, roston sült), töltelékek, őz,
szarvas de nyúlhús ízesítésére is kiválóan alkalmas. Morzsolt állapotban kerül
forgalomba. Jól zárható edényben, száraz helyen kell tárolni. Mint minden
áthatóan aromás fűszert, ezt is óvatosan szabad csak adagolni.
Egy jó recept:
• Rozmaringos bárány
• Rozmaringos bárány
Hozzávalók: 2 kg báránycomb,
borecet, babérlevél, só, bors, füstölt angolszalonna, rozmaring, fokhagymakrém,
sör.
Elkészíés: A kicsontozott és lehártyázott báránycombot enyhe borecetes
vízben áztatjuk, majd lecsurgatjuk. Fokhagymával megtűzdeljük vagy bekenjük,
megsózzuk, borsozzuk és apróra vágott rozmaringban megforgatjuk. Nagyon vékony
angolszalonna-szeletekkel beborítjuk és alufóliával becsomagoljuk. Zsírozott
tepsibe téve kevés vízen 20-30 percig forró sütőbe tesszük. Megbontjuk az
alufóliát és lassú lángon puhulásig tovább sütjük, közben sörrel és a levével
locsolgatjuk.
Itt találsz még recepteket:
http://terebess.hu/tiszaorveny/zoldseg/rozmaring.html
Néhány érdekesség a rozmaringról:
A rozmaring minden kolostorkertben megtalálható volt.
Régen szokás volt a menyasszony ruháját, fejdíszét virágzó
rozmaringgal ékesíteni. Az apró fehér rozmaringvirág a tisztaság jelképe, csak
szűz leányok hordhatták.
A rozmaring ág füstjének jellegzetes illata van, esküvők és
temetések alkalmával is szívesen tették a füstölőbe.
Források: http://www.bien.hu/egeszseg