Jótékony hatásaira már az ókorban felfigyeltek, sőt egyenesen csodaszerként tartották számon. Itthon nincs különösebben nagy divatja a fogyasztásának, ám az elérhető írásos emlékekből kiderült, hogy a XIX. században kezdődött a spárga termesztése Magyarországon.
A spárga nemcsak finom, hanem kifejezetten egészséges is, érdemes lenne minél többször a tányérunkra tenni. Ideális étel, szinte minden diétában, hiszen 10 dkg spárga mindössze 15 kalória van, ám rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Gazdag A-, B-, C-, E-, és K-vitaminban, folsavban, ami az általános rossz közérzet leküzdésében kiváló. A spárga remek mangán-, fehérje-, foszforforrás, és jelentős mennyiségben tartalmaz az emésztéshez nélkülözhetetlen rostokat. Számos további nyomelem és ásványi anyag található benne, többek között magnézium, vas és cink.
A spárga erősen lúgosít, ami általában jót tesz a szervezetnek, a vér helyes lúg-sav arányának megteremtésében. Jó hatással van körmeink és bőrünk egészségére. Fogyasztása csökkenti a köszvény és reuma okozta fájdalmakat. A spárga gazdag kálcium-forrás, így kitűnő fegyver a csontritkulás ellen.
A spárgalé fogyasztása hatásosan oldja a vesekövet, egy enyhébb vese-homokosodást meg is tud szüntetni. Ám a spárgalét erős hatása miatt soha ne fogyasszuk kizárólag magában, érdemes akár sárgarépa, akár valamilyen gyümölcs levével vegyíteni.
És hogy nem csak egészséges, hanem finom is, érdemes kipróbálni néhány spárgás ételt.
![]() |
Tejszínes spárgakrém-leves cipóban |
![]() |
Egyszerű spárgakrém-leves |
Én a spárgakrém-levest szeretem a legjobban, ebből két változat elkészítését is megmutatom;
Egyszerű spárgakrém-leves
Hozzávalók:
50 dkg spárga (zöld vagy fehér)
1 közepes krumpli - kockázva
1 kis vöröshagyma - finomra vágva
4 dkg vaj
kevés ételízesítő
őrölt fehér bors
cukor
citromlé
só
Elkészítés:
A spárgák fejrészét kb. 4-5 cm hosszúságban levágom, félreteszem. A szárát az esetleges fás részektől megtisztítom, darabolom.
A vajat felhevítem, üvegesre dinsztelem benne a vöröshagymát, beleteszem a spárga szárát és a krumplit, felengedem annyi vízzel amennyi ellepi, sózom, puhára főzöm. A levest a zöldségekkel turmixgépben krémesre aprítom.
Újraforralom, felengedem annyi vízzel, amilyen sűrűségű levest szeretnék, beledobom a spárgák félretett gyenge fejrészét, kb. 5 percig főzöm, hogy kicsit roppanós maradjon. Közben ízesítem a kedvenc ételízesítőmmel, borssal, pici cukorral, citromlével, majd tálalom.
Tejszínes spárgakrém-leves (ezt a változatát én jobban szeretem)
Hozzávalók:
50 dkg spárga
5 dkg liszt
5 dkg margarin
2 dl tejszín
1 fej vöröshagyma
7 dl zöldségleves (kockából)
só
fehér bors
petrezselyem
Elkészítés:
Meghámozom vékonyan a spárgát, és 2-3 centis darabokra vágom. A hagymát megtisztítom, és apróra vágom.
A margarinon megpirítom a hagymát, majd rádobom a feldarabolt spárgát, az aprított petrezselymet, és meghintem a liszttel.
Felöntöm a leveskockából készített alaplével, szükség szerint ízesítem kevés sóval, fehér borssal.
A spárga kb. 15 perc alatt megpuhul.
Leturmixolom, és a tejszínnel néhány percig újra átfőzöm.
Cipóban, reszelt sajttal is tálalhatod, még őrült jól is néz ki, de tálalhatod pirított zsemlekockával is.
Baconbe tekert spárga
A pillanatok alatt összeállítható és pár perc alatt megsüthető ízletes előétel, de akár köret is lehet.
Talán az egyik legalkalmasabb fogás arra, hogy valakivel megszerettesd ezt a finom zöldséget.
Így készítsd: a zöldséget tisztítás után tíz perc alatt főzd kicsit puhára enyhén sós vízben, majd tekerd jó sok baconbe, és mehet a 180 fokra előmelegített sütőbe 20-25 percre.
Ötlet:
ha 3-3 spárgát tekersz baconbe, az ügyesen bepanírozod, és úgy sütöd ki olajban, na, az valami isteni!
![]() |
Rántott, baconbe tekert spárga |
![]() | |
Baconbe tekert spárga |