A bodico.hu webshop külön oldala,
ahol egészséggel, szépséggel kapcsolatos cikkek, tanácsok, praktikák, ételreceptek, képek, videók, versek, idézetek, gondolatok találhatóak.

Nem mindig madzag a spárga...

Egy régi francia mondás szerint "A spárga a zöldségek királya, a királyok zöldsége".






Jótékony hatásaira már az ókorban felfigyeltek, sőt egyenesen csodaszerként tartották számon. Itthon nincs különösebben nagy divatja a fogyasztásának, ám az elérhető írásos emlékekből kiderült, hogy a XIX. században kezdődött a spárga termesztése Magyarországon.
A spárga nemcsak finom, hanem kifejezetten egészséges is, érdemes lenne minél többször a tányérunkra tenni. Ideális étel, szinte minden diétában, hiszen 10 dkg spárga mindössze 15 kalória van, ám rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Gazdag A-, B-, C-, E-, és K-vitaminban, folsavban, ami az általános rossz közérzet leküzdésében kiváló. A spárga remek mangán-, fehérje-, foszforforrás, és jelentős mennyiségben tartalmaz az emésztéshez nélkülözhetetlen rostokat. Számos további nyomelem  és ásványi anyag található benne, többek között magnézium, vas és cink. 
A spárga erősen lúgosít, ami általában jót tesz a szervezetnek, a vér helyes lúg-sav arányának megteremtésében. Jó hatással van körmeink és bőrünk egészségére. Fogyasztása csökkenti a köszvény és reuma okozta fájdalmakat. A spárga gazdag kálcium-forrás, így kitűnő fegyver a csontritkulás ellen.
A spárgalé  fogyasztása hatásosan oldja a vesekövet, egy enyhébb vese-homokosodást meg is tud szüntetni. Ám a spárgalét erős hatása miatt soha ne fogyasszuk kizárólag magában, érdemes akár sárgarépa, akár valamilyen gyümölcs levével vegyíteni.


És hogy nem csak egészséges, hanem finom is, érdemes kipróbálni néhány spárgás ételt. 

Tejszínes spárgakrém-leves cipóban
Egyszerű spárgakrém-leves


Én a spárgakrém-levest szeretem a legjobban, ebből két változat elkészítését is megmutatom;

Egyszerű spárgakrém-leves
Hozzávalók:
    50 dkg spárga (zöld vagy fehér)
    1 közepes krumpli - kockázva
    1 kis vöröshagyma - finomra vágva
    4 dkg vaj
    kevés ételízesítő
    őrölt fehér bors
    cukor
    citromlé
    só 

Elkészítés: 
A spárgák fejrészét kb. 4-5 cm hosszúságban levágom, félreteszem. A szárát az esetleges fás részektől megtisztítom, darabolom.
A vajat felhevítem, üvegesre dinsztelem benne a vöröshagymát, beleteszem a spárga szárát és a krumplit, felengedem annyi vízzel amennyi ellepi, sózom, puhára főzöm. A levest a zöldségekkel turmixgépben krémesre aprítom.
Újraforralom, felengedem annyi vízzel, amilyen sűrűségű levest szeretnék, beledobom a spárgák félretett gyenge fejrészét, kb. 5 percig főzöm, hogy kicsit roppanós maradjon. Közben ízesítem a kedvenc ételízesítőmmel, borssal, pici cukorral, citromlével, majd tálalom.

Tejszínes spárgakrém-leves (ezt a változatát én jobban szeretem)
Hozzávalók:
    50 dkg spárga
    5 dkg liszt
    5 dkg margarin
    2 dl tejszín
    1 fej vöröshagyma
    7 dl zöldségleves (kockából)
    só
    fehér bors
    petrezselyem

Elkészítés: 
Meghámozom vékonyan a spárgát, és 2-3 centis darabokra vágom. A hagymát megtisztítom, és apróra vágom. 
A margarinon megpirítom a hagymát, majd rádobom a feldarabolt spárgát, az aprított petrezselymet, és meghintem a liszttel. 
Felöntöm a leveskockából készített alaplével, szükség szerint ízesítem kevés sóval, fehér borssal. 
A spárga kb. 15 perc alatt megpuhul.
Leturmixolom, és a tejszínnel néhány percig újra átfőzöm. 
Cipóban, reszelt sajttal is tálalhatod, még őrült jól is néz ki, de tálalhatod pirított zsemlekockával is.


Baconbe tekert spárga
A pillanatok alatt összeállítható és pár perc alatt megsüthető ízletes előétel, de akár köret is lehet. 
Talán az egyik legalkalmasabb fogás arra, hogy valakivel megszerettesd ezt a finom zöldséget. 
Így készítsd: a zöldséget tisztítás után tíz perc alatt főzd kicsit puhára enyhén sós vízben, majd tekerd jó sok baconbe, és mehet a 180 fokra előmelegített sütőbe 20-25 percre.
Ötlet:

ha 3-3 spárgát tekersz baconbe, az ügyesen bepanírozod, és úgy sütöd ki olajban, na, az valami isteni!                                                                                  
Rántott, baconbe tekert spárga
Baconbe tekert spárga