A bodico.hu webshop külön oldala,
ahol egészséggel, szépséggel kapcsolatos cikkek, tanácsok, praktikák, ételreceptek, képek, videók, versek, idézetek, gondolatok találhatóak.

Elfeledett csodaszer a patikából: szépít és gyógyít a keserűsó



Ajánld ismerőseidnek! 





Már nagyanyáink is gyógyírként használták ezt az olcsó és döbbenetesen hatékony természetes ásványi port. Hihetetlenül sokoldalú, és megkönnyíti az életed!



A magnézium-szulfátot, epsom sót – közismertebb nevén keserűsót – régen elterjedten alkalmazták belsőleg, hashajtóként. Népszerű fürdősó, amely felhasználható a stressz oldására, a bőrpuhítására és a fájdalom­csillapítására is.

A keserűsó egyike azoknak a gyógyhatású anyagoknak, melyek a WHO (ENSZ Egészségügyi Világszervezet) listáján szerepelnek. Magas magnéziumtartalma miatt az egyik legjobb méregtelenítő, stresszoldó, izomgörcsoldó szer, amely hatékonyan szívódik fel a bőrödön keresztül!



A szabadalmaztatott hashajtók megjelenése előtt a keserűsót széles körben alkalmazták a bélműködés helyreállítására. Régebben a tavaszi tisztítókúra részeként alkalmazták, hogy megszabadítsa a szervezetet a télen felgyülemlett méreganyagoktól. Ennek egyik oka valószínűleg hashajtó hatása volt. Néhányan még ma is egy-két teáskanálnyi keserűsó és egy pohár víz keverékének elfogyasztásával szüntetik meg a székrekedést.

Sokan belsőleg is alkalmazzák a keserűsót, napi 1-2 teáskanállal vízben elkeverve, azonban nagyon erős hashajtó hatása miatt ebben a formában csak óvatosan használd!



A bölcs nagymamák régen legalább havonta egyszer a családtagok elé tettek egy lavórt keserűsós vízzel, és ebben a vízben kellett a lábat áztatni legalább fél órán keresztül. Tudták, hogy ezzel a módszerrel igen nagymértékben erősítik a szervezetet.



A keserűsó külső használata teljesen biztonságos, és számos probléma esetén rendkívül hasznos lehet.

●   A keserűsó kivonja a rovarcsípés miatt a bőrbe került mérget.

●   A pórusok mélytisztításához adjunk egy teáskanálnyi keserűsót fél pohár meleg vízhez, és dörzsöljük az oldatot a bőrünkre, hogy eltávolítsuk a mitesszereket, kitisztítsuk a nyitott pórusokat és felfrissítsük a bőrt.

●   Csillapíthatjuk az izomfájdalmakat, mivel a keserűsó folyadékot von el a szervezetből, így elősegíti a megduzzadt szövetek összehúzódását.

●   Rándulások és zúzódások ellátására adjunk 2 pohár keserűsót a meleg vízhez, és csobbanjunk bele. A fürdő csökkenti a rándulások és zúzódások okozta duzzanatot.

●   Az aranyér kezelésére öntsünk egy kevés keserűsót egy kád vagy egy lavór vízbe, és vegyünk ülőfürdőt. Ez összehúzza a megduzzadt szöveteket, így enyhítheti az aranyeres panaszokat.

●   Gyengéden, de hatásosan megtisztítja bőrödet az elhalt hámrétegtől. Dörzsöljünk néhány marék keserűsót a bőrünkre fürdés közben. A masszírozás eltávolítja az elhalt bőrsejteket, s ez puhábbá és frissebbé teszi a bőrünket.

●   Hajra, fejbőrre alkalmazva megszüntetheti a haj zsírosodását, tápanyaggal látja el a hajhagymákat, megállíthatja a hajhullást! Keverd össze egyenlő arányban a balzsamot és a keserűsót, majd masszírozd a fejbőrödbe. Hagyd hatni 10-15 percet, majd alaposan mosd le.

●   Méregtelenít! Tegyél egy kád meleg vízbe egy csésze keserűsót, és élvezd 20 percig a méregtelenítő fürdő csodálatos hatását!  Segít megszabadulni a méreganyagoktól, salaktalanítja sejtjeidet. A benne lévő magnézium csökkenti a stresszt, fantasztikusan segít ellazulni egy stresszes nap után.

●   A csontok fő összetevője a kalcium, a foszfor és a magnézium. Mivel a keserűsó magnéziumot tartalmaz, fürdőkúránál a bőrön keresztül felszívódva beépül a csontokba. Így nemcsak belsőleg, hanem külsőleg is sokat tehetsz a csontjaid egészségért!

●   Gyorsítja a fogyást és megelőzi a csontritkulás kialakulását. 

●   Jótékony a szívre és a vérkeringésre, csökkenti a szabálytalan szívverést, megakadályozza az artériák megkeményedését, csökkenti a vérrögök képződését.

●   Javítja a szervezet inzulintermelését.

●   Segíti a méreganyagok, nehézfémek kiürülését a szervezetből.

●   Hatékonyan hozzájárul a tápanyagok felszívódásához.

●   Megelőzi és enyhíti a migrénes fejfájást.




Ez a gyógynövény igazi csodaszer: jobban fiatalít, mint bármi más. Mindehhez sokszor elég otthon heti 1-2 alkalommal sósfürdőt venni. Alkalmanként 15-20 perc és meglátjátok, mintha kicseréltek volna!



Szervezetünk magnézium szintje a múlt századi mezőgazdasági technológiák változása miatt jelentősen visszaesett. Az ipari gazdálkodás elterjedésének következménye, hogy kimerült a talaj magnéziumtartalma, ráadásul a modern étrend a zsír, cukor, só és a fehérje felgyorsítják a magnézium kiürülését a szervezetünkből.



A megoldás jelenthet a keserűsó rendszeres használata, ami a gyomorban nehezen szívódik fel, de tanulmányok kimutatták, hogy fürdőben használva kiválóan hasznosul.


Tudj meg többet a keserűsóról, vagyis a magnézium-szulfátról

A keserűsónak semmi köze a konyhasóhoz, kémiailag nem nátriumszármazék, hanem nagy tisztaságú magnéziumvegyület, pontosabban magnézium, kén és oxigén atomok kötése. Alakilag fehér kristályos por, íze keserű és szagtalan. Előnyeit nem csak szervezetünk magnéziumhiányának csökkentésére használhatjuk, hanem a háztartásban és a kertben is, a növényeink növekedésének serkentésére.


Kártevők elleni védekezés

A vízben felhígított sós permetlevet a gyepen szétszórva természetes, nem mérgező rovar- és csigariasztót kapunk. 5 liter vízben oldjunk fel 1-2 evőkanálnyi keserűsót és 2 hetente öntözzük vele az adott területet.

Sok helyen a talajban kevés a magnézium, ezért a nem őshonos növényeknek (pl. paradicsom) a trágyával együtt nem árt némi kis keserűsót biztosítani. A virágzás nagy igénybevétel a növénynek, ügyeljünk erre. Egy-egy növényre kéthetente bátran tehetünk egy teáskanálnyi keserűsót. A rózsa, a paradicsom, az azálea, rododendron különösen meghálálja. A virágzó szobanövények zömére ugyanez érvényes.


A magnéziumhiány okaiként fellépő kóros tünetek lehetnek:

●   szívbetegség,

●   stroke,

●   ízületi gyulladás,

●   csontritkulás,

●   krónikus fáradtság szindróma,

●   emésztési zavarok,

●   mentális betegségek,

●   akné,

●   gombás fertőzések,

●   lábszag,

●   övsömör.


A magnézium több mint 300 enzim működését szabályozza a szervezetben. A megfelelő magnéziumszint elengedhetetlen a teljes egészséghez. Manapság a magnéziumhiány igen elterjedt állapot.


Nem szabad alkalmazni a keserűsót terhesség és szoptatás ideje alatt, égési sérüléseknél és nyílt seb esetén!

Forrás itt található: