A bodico.hu webshop külön oldala,
ahol egészséggel, szépséggel kapcsolatos cikkek, tanácsok, praktikák, ételreceptek, képek, videók, versek, idézetek, gondolatok találhatóak.

A torma jótékony hatásai

A Volga és a Don mentén őshonos növény. Őseink hozták magukkal a Kárpát-medencébe, ahol vadon és termesztett kerti növényként terjedt el. A honfoglalás idején a fejedelmi családban személynév volt a Tormás, ami magának a növénynek a megbecsült mivoltára mutat.

Fotó: Wikipédia

Elsősorban fűszernövényként használjuk savanyúságok eltevésénél. Frissen reszelt gyökerét húsételekhez (virsli), főleg zsíros, füstölt húsok mellé fogyasztjuk. Ez az alkalmazási mód már nemcsak az étkezés örömét szolgálja, hanem előtérbe lép a torma gyógynövény szerepe is. Csípős szagú és ízű hatóanyaga, az allilmustárolaj, amely szinigrin nevű glikozidából a mirozináz enzim hatására felszabadul és a gyomornedvek termelődését fokozza, megkönnyíti az emésztést.

Fitoncid (baktériumölő) hatású anyaga illóolaj, amely leveléből felszabadulva, a keménye csizmakéreg okozta seb fertőzését gátolja. A reszelt gyökér és méz keveréke köhögéscsillapító. Ez kicsit valószínűtlenül hangzik, ha meggondoljuk, hogy az ájult emberrel is tormát szagoltatnak, hogy magához térítsék. Köhögés elleni hatását úgy értelmezhetjük, hogy az illóolaj a felső légutak nyálkahártyáját izgatva bőséges és híg nyák termelésére ingerli. Így a megrekedt, besűrűsödött és állandó köhögési ingert okozó váladék felszakad, a beteg megkönnyebbül.

A szeszben áztatott reszelt tormagyökeret országszerte használják reuma elleni bedörzsölő szernek. Tejben áztatva fejfájás ellen is jó, valószínűleg helyi vérbőséget okozó tulajdonsága alapján. Ugyanezért alkalmazzák a fagyott kéz és láb gyógyítására borogatás formájában.

A torma hatóanyagainak bőrizgató hatása nemcsak gyógyító lehet. Nagy töménységben hólyagot húz az érintkező felületen. Ennek elkerülésére belsőleg használva mézzel keverik, hogy az amúgy is gyulladásban levő nyálkahártyát ne károsítsa. Borogatásra pedig a szeszes kivonatot vagy a tejjel elkevert tormareszeléket szívesebben alkalmazzák. Gyakran csak a torma levelét borítják a fájó testrészre, ami kevesebb hatóanyagot bocsát ki magából, mint a megreszelt gyökér.

Forrás: http://filantropikum.com/a-torma-jotekony-hatasai/