A bodico.hu webshop külön oldala,
ahol egészséggel, szépséggel kapcsolatos cikkek, tanácsok, praktikák, ételreceptek, képek, videók, versek, idézetek, gondolatok találhatóak.

Rozmaring, már a középkori gyógynövénykönyvekben is megtalálható


Neve a latin Rosmarinus szóból származik, aminek jelentése: „tenger harmata” (ros => harmat, marinus => tenger), mivel sok helyen az életben maradásához elegendő a parti szél által szállított légnedvesség is.


Antibakteriális, antioxidáns és gyulladáscsökkentő.

A rozmaringlevél teakeverékekben kiváló étvágygerjesztő, emésztést javító, frissítő, serkentőleg hat a központi idegrendszerre és fokozza a vérellátást. 
Ismeretes jó görcsoldó, baktériumölő tulajdonsága, de alkalmazzák menstruációs, változókori panaszok, vérkeringési zavarok esetén is.
A rozmaring jó hatással van a keringésre, és szinte minden természetes folyamatot felgyorsít a szervezetedben, így a vérzésedet is néhány nappal előbbre hozhatja.

A teafőzet elkészítése: 1 csésze forrásban lévő vízzel forrázzunk le 1 teáskanálnyi összevágott rozmaringlevelet, majd 10 perc elteltével szűrjük le. Naponta 2-3 csészényit fogyasszunk.
Tinktúrát alkoholos áztatással nyerhetünk belőle, amiből alacsony vérnyomás ellen naponta 5 ml fogyasztandó.
Figyelem: Belsőleg csak nagy körültekintéssel szabad felhasználni, terhesség során ellenjavallt!


Külsőleg illóolaját használják bedörzsölő szerekben fájdalomcsillapításra izom és ízületi panaszok esetén,  fejfájás ellen szintén javallott.
Gyógyászati felhasználása mellett az illóolajat a kozmetika- és illatszeripar külsőleg alkalmazza (kölnivizek, fürdőesszenciák, szappanok, krémek, kenőcsök, tapaszok, dezodorok, hajszeszek, samponok).
Illóolaja kiváló hajkondicionáló.
A rozmaring a sötét/fekete hajat fényessé varázsolja, emellett a hajnövekedést is elősegíti, érdemes kipróbálni.
Cseppents néhány cseppet az illóolajából, keverd össze a samponoddal és mosd meg vele a hajad, majd öblítsd le alaposan.
ű
Leginkább a franciás és olaszos ételek ízesítője. Enyhén kámforra emlékeztető illatú, keserű, aromás ízű fűszer. Mártások, vadas és szárnyas sültek, zsíros húsételek (rablóhús, roston sült), töltelékek, őz, szarvas de nyúlhús ízesítésére is kiválóan alkalmas. Morzsolt állapotban kerül forgalomba. Jól zárható edényben, száraz helyen kell tárolni. Mint minden áthatóan aromás fűszert, ezt is óvatosan szabad csak adagolni.

Egy jó recept:
• Rozmaringos bárány
Hozzávalók: 2  kg báránycomb, borecet, babérlevél, só, bors, füstölt angolszalonna, rozmaring, fokhagymakrém, sör.
Elkészíés: A kicsontozott és lehártyázott báránycombot enyhe borecetes vízben áztatjuk, majd lecsurgatjuk. Fokhagymával megtűzdeljük vagy bekenjük, megsózzuk, borsozzuk és apróra vágott rozmaringban megforgatjuk. Nagyon vékony angolszalonna-szeletekkel beborítjuk és alufóliával becsomagoljuk. Zsírozott tepsibe téve kevés vízen 20-30 percig forró sütőbe tesszük. Megbontjuk az alufóliát és lassú lángon puhulásig tovább sütjük, közben sörrel és a levével locsolgatjuk.

Néhány érdekesség a rozmaringról:
A rozmaring minden kolostorkertben megtalálható volt.
Régen szokás volt a menyasszony ruháját, fejdíszét virágzó rozmaringgal ékesíteni. Az apró fehér rozmaringvirág a tisztaság jelképe, csak szűz leányok hordhatták.
A rozmaring ág füstjének jellegzetes illata van, esküvők és temetések alkalmával is szívesen tették a füstölőbe.