A kókuszfa az élet fájaként is ismeretes, nem véletlenül.
A kókusz bármilyen formában igen jó hatást gyakorol a szervezetre. Természetes formában való fogyasztása feltölt energiával, a kókuszvíz a bőröd ragyogását, a kókusztej az emésztésedet, míg kókuszolaj a hajad egészségét szolgálja
1. A kókusztej rengeteg foszfort tartalmaz, mely hatékonyan erősíti meg a csontokat. 50 éves kor felett sokan szenvednek ízületi fájdalmaktól és gyulladásoktól. A kókuszvíz fogyasztása megelőzi az ezzel járó fájdalmakat, míg a kókusztej a csontveszteséggel szemben veszi fel a harcot eredményesen.
2. A kókusszal megelőzhető a vérszegénység, és segít pótolni a vasat a szervezetben. Természetes és tej formájában növeli a vér hemoglobin-szintjét és a vörös vérsejtek számát.
3. A kókusz igen gazdag magnéziumban és kalciumban, mely jótékony hatással van az idegi problémákra, de az izmok ellazulását is elősegíti. Különösen ajánlott a fogyasztása a rendszeres ülőmunkát végzőknek.
4. Magas káliumtartalmának köszönhetően a magas vérnyomást is csökkenti.
5. Élelmi rostokban gazdag, ezzel a diétázók nagy kedvence a kókusz, hiszen elősegíti a fogyást. Víz és tej formájában a leghatékonyabb. Triglicerideket is magas arányban tartalmaz, csökkentve ezzel az elhízás kockázatát. Egy bizonyos kor után, sok nő szenved a hasi elhízástól. Erre a problémára a nyers kókusz jelenthet megoldást.
6. Erősíti az immunrendszert, meggátolja a vírusfertőzéseket, és jelentős védelmet nyújt a megfázás és a köhögés ellen.
7. Felgyorsítja az anyagcserét és rendkívüli módon energetizál. Annak aki fáradtnak, kimerültnek érzi magát, érdemes rendszeresen fogyasztania.
8. Kevesen tudják, hogy a kókusz bármilyen formában lefagyasztható. Nyáron a kókuszvíz a kiszáradástól is hatékonyan óvja meg a szervezetet.
Nézzük meg, mi micsoda a kókuszban?
A kókuszdió gyermekfej nagyságú, hosszúkás alakú, dinnyeforma, kezdetben zöld, majd sárga színű, és az érés során végül megbarnul és csontossá keményedik. Kívülről rostos barana burok takarja. Belseje kókuszvíznek nevezett folyadékot rejt, mely nem azonos a kókusztejjel. Ez a kókuszvíz az érés előrehaladtával sűrűsödik, és végül ebből a vízből alakul ki a gyümölcs húsa. Minél érettebb a gyömölcs, annál kevesebb benne a folyadék, és vastagabb a húsréteg. Az érett kókuszban található maradék kókuszvíz az, amit a köznyelv tulajdonképpen kókusztejként ismer, tévesen. Ez a zavaros, édes ízű kókuszvíz is fogyasztható.
És akkor mi a kókusztej?
A kókusztejet valójában a gyümölcs húsából nyerik ki, áztatással és préseléssel. A gyümölcs ujjnyi vastag, kemény húsához a kókusz szétvágásával lehet hozzáférni. Ez az, amit mi szárítva és lereszelve, mint kókuszreszeléket vásárolunk meg a boltban. Frissen leszedve a kókusz íze (mily meglepő), a nálunk is ismert dióéra emlékeztet. A kókusz húsán egy barna hártya van, amit nem kell eltávolítan.
A kókuszdió feltörése ügyességet kíván meg a vállalkozó kedvűektől. A három bemélyedés egyikén át szúrjuk fel a kókuszdiót, folyassuk ki a levet belőle, és ha kifolyt, akkor tekerjük egy konyharuhába és egy kalapáccsal csapjunk rá egy jókorát. A héj ilyenkor széttörik. Ha a héjjal utólag barkácsolni akarunk, vághatjuk fűrésszel is, de az kicsit nehezebb.
Az érett kókusz szobahőmérsékleten tárolva akár három hétig is megtartja élvezeti értékét.
Forrás: http://www.stylemagazin.hu/hir/Csodafegyver-a-kokusz/9830/
http://www.harmonet.hu/szepseg-wellness/13553-egyel-kokuszt,-hogy-eredemenyesebb-legyel!.html
Forrás: http://www.stylemagazin.hu/hir/Csodafegyver-a-kokusz/9830/
http://www.harmonet.hu/szepseg-wellness/13553-egyel-kokuszt,-hogy-eredemenyesebb-legyel!.html