A meggylében található antioxidánsok javítanak az
ízületi gyulladásban szenvedő betegek állapotán – hangzott el az Amerikai
Sportorvosok Kollégiumának idei kongresszusán San Franciscóban.
A kutatók szerint a
meggyben található a legtöbb gyulladáscsökkentő hatóanyag valamennyi élelmiszer
közül, a meggylékúra pedig semmilyen mellékhatással nem fenyeget.
Kerry Kuehl és
munkacsoportja évek óta foglalkozik a meggylé gyógyhatásával. Korábbi
dolgozatukban hosszútávfutók izomfájdalmainak csillapításáról számoltak be a
gyümölcs segítségével.
A kongresszuson
elhangzott, hogy 20, ízületi gyulladásban szenvedő idős nőnek adtak három héten
át naponta kétszer 355 ml meggylevet. Valamennyiük fájdalmai jelentősen
csökkentek, különösen azoké, akiknek panaszai a legkínzóbbak voltak.
A munkacsoport tagjai
szerint a meggyben található antioxidáns és gyulladáscsökkentő molekulák, az
antocianinok olyan hatásosak, mint a gyógyszeripar jelenleg elérhető
legnépszerűbb készítményei, viszont mellékhatásoktól nem kell tartani.
http://twice.hu/eletmod/egeszseg-eletmod/izuleti-gyulladast-gyogyit-a-meggy