A kenyérlángos eredete valószínűleg a kenyérrel egy időre nyúlik vissza.
A lángos is kenyértésztából készül ugyanis. A megkelt kenyértésztából kivágtak egy darabot, és azt nyújtották ki kézzel, majd a parázsra dobták.
Most, amikor a kenyeret a legtöbben nem otthon sütik, akár vacsorára "összedobhatunk" egy isteni lángost.
*
Hozzávalók a tésztához:
fél kg kenyérliszt (ha az nincs otthon, 3/4 rész finom-, 1/4 rész rétesliszt)
20 gramm élesztő
kiskanál só
kiskanál cukor
1/2 dl étolaj
1/2 dl étolaj
kb. 3 dl langyos víz
Elkészítése:
Az élesztőt felfuttatjuk fél dl langyos vízben a cukorral.
A liszthez adjuk a felfuttatott élesztőt, a sót, az olajat, és alaposan kidagasztjuk.
Langyos helyen hagyjuk a kétszeresére dagadni.
Egy formát (lehet kerek, lehet tepsi) kikenünk margarinnal és megszórunk liszttel. A megkelt tésztát szépen belenyomkodjuk, hogy legyen egy kis pereme.
Megkenjük tejföllel, és jöhet rá a töltelék.
Megszórjuk sajttal, és az előmelegített sütőben 10-15 perc alatt ropogósra sütjük.
*
Abban, hogy mit raksz a tetejére, csak a fantáziád szab határt.
*
Néhány tipp:
*
Hagymás szalonnás:
200 g szalonna
1 jó nagy fej hagyma - lila
4 gerezd fokhagyma
330 g tejföl
200 g reszelt sajt
*
Kolbászos-baconos:
200 ml tejföl
150 g füstölt kolbász
150 g bacon
1 db vagy vöröshagyma
150 g reszelt sajt
*
Kecskesajtos:
25 dkg kecskesajt
1 nagy fej vöröshagyma
friss vagy szárított rozmaring
olívaolaj
őrölt színes bors
*
Cukkinis:
kb. 400 gr cukkini
500 gr tejföl
300 gr sajt (többféle)
100 gr mozzarella
olaj
őrölt bors
*
JÓ ÉTVÁGYAT!