A bodico.hu webshop külön oldala,
ahol egészséggel, szépséggel kapcsolatos cikkek, tanácsok, praktikák, ételreceptek, képek, videók, versek, idézetek, gondolatok találhatóak.

Telepíts otthon dzsungelt bátran!




A növények szerepe a Föld oxigénellátásában nem kérdés. Azt is tudjuk, hogy a növények a belső terek levegőjét is oxigén- és páradússá varázsolják, ám az is kiderült, hogy néhány növény a mérgező vegyi anyagokat is képes kiszűrni a lakások, irodák levegőjéből.

A NASA hosszas kutatások után listázta azokat a növényeket, amelyek a segítségünkre lehetnek az otthoni vagy a munkahelyi levegőben található méreganyagok semlegesítésében.

A kutatási eredmények rendkívül fontosak, hiszen ettől kezdve nincs szükség drága szerkezetekre, egzotikus technológiára ahhoz, hogy a belélegzett levegő egészséges és tiszta legyen. Különösen fontos lehet ez mindazoknak, akik SBS-ben (Sick Building Syndrome-ban), azaz épületbetegségben szenvednek, vagy annak veszélye fenyegeti őket. A betegség jellemzően azok körében üti fel a fejét, akik nagyon sok időt töltenek zárt terekben, és kénytelenek hosszú órákon át belélegezni a falakból, a padlószőnyeg szintetikus szálaiból, a bútorokból esetlegesen felszálló vegyi anyagokat. Például formaldehidet vagy egyéb illékony szerves vegyi anyagokat. De épületbetegséget okozhat a poratka, a penész és a cigarettafüst is.

A Nasa által megnevezett növények mindegyike rendkívül szívós, könnyen kezelhető szobanövény, amelyek szobába-irodába telepítésével egy olcsó, mindenki számára elérhető szuperintenzív biológiai „méregcsapdát” hozhatunk létre.
Attól sem kell tartani, hogy a növények „megőrzik a vegyi anyagokat” és más módon - például érintéssel - mérgeznek meg minket, mert a kutatók felfedezték azt is, hogy nemcsak kivonják a káros gázokat, gőzöket és a füstöt, de a bonyolult biológiai folyamatok során azokat ártalmatlanítják is.
A kutatási eredmények szerint egy 100 négyzetméteres irodába minimum két zöldnövényt kell elhelyezni. Természetesen minél több speciális szűrőnövényt telepítünk lakó- vagy munkakörnyezetünkbe, annál hatékonyabb a levegő szűrése.

A NASA által szentesített növények listája (illetve annak egy része):
  • Fikusz: a formaldehid ellensége. A dohányfüstben található formaldehidet CO2-re és vízre bontja, majd felhasználja. 
  • Filodendron: a fa kezelésére használt káros anyagokat semlegesíti (lakkok, festékek).
  • Szobafutóka (Epipremnum aureum): a legtöbb káros anyagból nagyobb mennyiséget képes megkötni, így a fenolt, a benzolt, a formaldehidet és a trikloretilént is. Ez utóbbit 9%-ban képes elnyelni.
  • Anyósnyelv (szobai szanszeviéra): komplex szűrőként működik, ráadásul igazi túlélő, olyan helyeken is vidáman zöldell, ahol a többi növény már nem élne meg.
  • Sárkányfa: „benzolnyelő” csodanövény, valamint azokat a káros gőzöket, gázokat is semlegesíti, amelyeket a fa- és bútoripar használ.
  • Kaktusz, kukorica: mindkettő az elektroszmogot hatástalanítja. Számítógép, televízió, illetve mikrohullámú sütő közelébe hangsúlyosan ajánlott növény.
  • Vitorlavirág: a cigarettafüst ellen virágzik, miközben a levegő páratartalmát is szabályozza.
  • Flamingóvirág: a konyhák és a fürdőszobák takarítónövénye, az ammóniát semlegesíti.
Forrás: Life