Ez a lengyel eredetű, isteni tészta kiválóan alkalmas erre, hiszen előző este előkészíted,
és másnap reggel a finom, fiss péksüteményt kínálhatod a reggelihez.
Nem ördöngösség; leírni macerásabb volt, mint elkészíteni.
BAGEL
Hozzávalók:
600 gramm finomliszt
20 gramm friss élesztő
2,5 - 3 dl langyos víz
1 + 2 evőkanál cukor
1 kiskanál só
1 evőkanál olaj
Elkészítés:
Este a langyos vízben feloldok 1 kanál cukrot, az élesztőt épp csak megfuttatom, majd a többi alapanyaggal együtt száraz, kemény, de gyúrható tésztát dagasztok. Egy nylonzacskóba pakolom és beteszem a hűtőbe.
Másnap reggel felteszek egy nagyobb lábosban vizet forralni.
A tésztát nyolc részre osztom, és szép formás kis hurkákat sodrok belőlük. A hurkácskákat gyűrű alakban összecsippentem. Letakarva hagyom kicsit pihenni őket.
A forró vízbe belekeverem a másik 2 kanál cukrot (ez azért kell, hogy majd szép fényesre és aranybarnára sűljön a tészta), és a lobogó vízbe beledobom a tésztákat. Mindkét felüet fél-fél percig főzöm elő. Szűrólapáttal kiveszem, és kiolajozott sütőlemezre pakolom őket. Az előmelegített sütóben 180-200 fokon, 12-15 perc alatt szép aranybarnára sütöm.
Ötlet:
Az sem baj, ha egyszerre két napra való adagot gyúrsz be, semmi baja nem lesz a hűtőben.
Alakíthaod úgy is a hurkácskákat, hogy zsemle-formájúvá süljön, de ha vékonyabbra sodrod, nagyon jópofa, hogy a péksüti közepén lyuk lesz (ez, az "igazi" bagel).
Sütés elűtt megszórhatod köménnyel, szezánmaggal, mákkal, de akár kristálycukorral is.
Ne ijedj meg, ha a vízből kivéve a sütőlemezen csúnya, ráncosra összeesik, a sütés közben újra szép mosolygós, teltté válik.
Kicsit keményebb, rágnivalóbb tészta, mint nondjuk a zsemle, de isteni, kicsit édeskés, és nem morzsálódik.
*
JÓ ÉTVÁGYAT!