A salátákat nagyon sokan szinte csak köretként fogyasztják.
Egy kicsit felturbózva sovány húsokkal, egy kevés tésztával, zsírszegény
sajtokkal a legtöbbjük főfogásként is megállja a helyét. Nem mellékesen jelentős szerepük van úgy az
egészséges táplálkozásban, mint a fogyókúrában is.
Hazánkban a legismertebb és a legelterjedtebb a fejes
saláta. Érdemes azonban megkóstolni a többi fajtát is. A rukola kissé pikáns, vagy
a cikória enyhén kesernyés ízével sokak kedvence lehet.
A hagyományos ecetes-cukros, vagy a jó sűrű majonézes
dresszing (öntet) helyett érdemes kipróbálni a natúr joghurtos – zöldfűszeres,
vagy az olívaolajos - ecetes változatokat.
Fogyókúrázók figyeljenek arra is, hogy ne használjanak sót,
vagy csak nagyon keveset.
A saláták valóban, nyersen a legegészségesebbek, de ha
különböző zöldségeket összevágsz, meglocsolod egy kicsi olívaolajjal és
balzsamecettel, majd roppanósra sütöd, megszórod egy kis sovány sajttal,
komplett főételt tálalhatsz. Ha nagyon vágysz a husira, keverd össze egy csepp
olívaolajon megsütött sovány (lehetőleg csirke- vagy pulyka) hússal.
Bármilyen sült (grillezett) zöldség isteni egy maréknyi
tésztával , sovány sajttal megszórva.
Miért is olyan egészségesek a zöldségek?
Tartalmazzák azokat az összetett szénhidrátokat, amelyek
elengedhetetlenek a szervezet működéséhez.
Rostanyagban gazdagok, segítik az emésztést, és eltelítik az
embert.
A legtöbb zöldségnek alacsony a zsír- és kalóriatartalma,
ennek ellenére rengeteg tápanyagot tartalmaznak. A magasabb energiatartalmú fajták, mint
amilyen a kukorica vagy a hüvelyesek is, fontos elemei lehetnek a fogyókúrának,
csak az elfogyasztott mennyiségre kell nagyon ügyelni.
És ugye, nem mellékes az sem, hogy a zöldségekben lévő
fitovegyületek számos betegség megelőzésében segítenek, Antioxidáns hatásuk
révén erősítik a szervezet védekező
rendszerét, csökkentik a rákos megbetegedések esélyét.
*
És egy isteni saláta recept
GÖRÖG SALÁTA
Hozzávalók:
5 paradicsom
1 kígyóuborka
2 paprika
1 gerezd fokhagyma
1 fej lilahagyma
15 dkg olívabogyó
40 dkg fetasajt
1 csokor bazsalikom
olívaolaj
citromlé
*
Elkészítés:
Egy kisebb tálkában elkészítem a dresszinget. Ehhez kell az olívaolajból körülbelül egy deciliternyi, pár csepp citromlé, ebbe beletörve a fokhagyma és egy jó evőkanálnyi bazsalikom. Ha ezeket összekevertem, félreteszem nagyjából egy órára állni.
Addig felaprítom a zöldségeket. A paradicsomokat, paprikákat kockára, a lilahagymát szintén, az uborkát karikákra, bár lehet azt is kockázni.
A sajtot is kockákra vágom, vagy jól elmorzsolom.
Ha minden kész, az egészet egy nagy tálban jól összekeverem,és ha már eleget állt az öntet,
azt is rálocsolom.
Kézzel átforgatom egy párszor az egészet, hogy az öntet átjárjon mindent, majd legalább egy órára hűtóbe teszem, hogy az ízek összeérjenek.