A bodico.hu webshop külön oldala,
ahol egészséggel, szépséggel kapcsolatos cikkek, tanácsok, praktikák, ételreceptek, képek, videók, versek, idézetek, gondolatok találhatóak.

Nem mindennapi mérgeink






Ha valakitől azt kérik, hogy nevezzen meg egy halálos mérget, legtöbbször rávágja a ciánt vagy az arzént. A legismertebb mérgek pedig messze nem feltétlenül a legveszélyesebbek vagy leghalálosabbak.
A mérgek esetében nagyon fontos szám az LD50, azaz az 50 százalékos halálos adag, ennyire van szükség az anyagból ahhoz, hogy az esetek felében halált okozzon. A ciánnál ez a szám 6 milligramm/kilogramm. A gömbhal mérgénél, a tetrodotoxinnál ugyanez a szám 300 mikrogramm/kg, ha szájon át kerül a szervezetbe, és 10 mikrogramm, ha befecskendezik.
Ha mérgekről van szó, természetesen az is nagyon fontos, miképpen kerül a szervezetbe. Vannak olyan fajták, amelyeket nyugodtan lenyelhetünk, ártalmatlanul halad át a bélrendszeren, de ha ugyanez az anyag nyílt sebbe kerülne, akkor percek alatt végezne az emberrel.

RICIN, a ricinusmagból kivont méreganyag egyike a leghalálosabbaknak a világon, 1-20 milligramm/kg LD50-es értékkel, amennyiben szájon át kerül a szervezetbe, de sokkal kevesebb kell, ha a véráramba jut. Így járt Georgi Markov bolgár disszidens, akit 1978-ban egy londoni buszmegállóban lőttek meg - valószínűleg egy esernyőbe rejtett légpuska segítségével, olyan lőszerrel, amelyben ricin volt. A férfi három nappal később meghalt a kórházban.



 
A VX IDEGGÁZ a pályáját eredetileg rovarölőként kezdte. A 3 mikrogramm/kg LD50-es értékű szernek érdekes módon mindezidáig csak egyetlen megerősített halálos áldozata volt, az Aum Shinrikyo (Legfelsőbb Igazság) kultusz egyik tagja. (Ez a szekta felelős az 1995-ös tokiói metróban elkövetett szarin gázzal való támadásért.) A VX azonban egy baleset alkalmával 1968-ban 4 ezer birkával végzett, azaz pusztítana, ha hagynák...


A nyílméregbékák gyönyörű teremtmények, ugyanakkor bőrük olyan anyagot választ ki, amelyet a dél-amerikai bennszülöttek előszeretettel használtak vadászathoz. A leghalálosabb ezek közül a BATRACHOTOXIN, amelynek LD50 értéke 2 mikrogramm/kilogramm, azaz a közönséges konyhasó két szemcséjével megegyező mennyiség már képes megölni egy felnőtt embert. A méreg az izmokat és az idegeket támadja, végül szívelégtelenséget és halált okoz. Érdekes módon, a fogságban tartott békák bőre nem mérgez, ennek oka az, hogy az anyagot legfőbb táplálékukból, a tűzhangyából vonják ki.

A tengerek halálosabbnál halálosabb méregű teremtményekkel van tele. Közülük is kiemelkedik a batrachotoxinnál is alacsonyabb LD50 érétkű MAITOTOXIN, amely a szívizomba pumpált kalciumionokkal okoz végzetes szívproblémákat. A mérget ráadásul az egyébként ártalmatlannak hitt planktonok egyike termeli.


Nagyjából minden tudós egyetért abban, hogy ez az anaerob baktérium a legmérgezőbb a világon. LD50 értéke mindössze 1 nanogramm/kg. Először a 18. századbeli Németországban fedezték fel egy kolbász okozta ételmérgezés során (a kolbász latinul botulus, nevét is innen kapta: BOTULINUM TOXIN) és azóta több fajtát is megkülönböztettek, de mindmáig az A típus a leghalálosabb.
Izombénulást okozva öl, ezt a tulajdonságát használják fel a szépségiparban. A botoxról van szó, amelynek a neve nem véletlenül hasonlít a méregéhez. Mivel ellazítja a bőrt, képes eltüntetni a ráncokat, a hölgyek ezért is fecskendeztetnek szívesen be maguknak ebből az egyébként halálos anyagból.
A HáziPatika nyomán