A bodico.hu webshop külön oldala,
ahol egészséggel, szépséggel kapcsolatos cikkek, tanácsok, praktikák, ételreceptek, képek, videók, versek, idézetek, gondolatok találhatóak.

Magas vérnyomásra parmezán

Ajánld ismerőseidnek! 






A mediterrán diétáról eddig is tudtuk, hogy számos rendkívül pozitív hatása van az egészségre, de most egyik legfontosabb eleméről, az egyik legfontosabb olasz kemény sajtról is kiderült, hogy szinte gyógyító hatású.
A kutatást Piacenza város katolikus egyetemének Guglielmo de Saliceto nevű kórházának Magasvérnyomás-osztályán végezték el.
Harminc felnőttet vizsgáltak két hónapon keresztül két csoportban. Az egyik csoport tagjai mindennap elfogyasztottak 28 gramm sajtot, míg a többieknek placebo hatású sajtutánzatot adtak.



A sajtot fogyasztók körében jelentős mértékű vérnyomáscsökkenést tapasztaltak, miközben a súlyuk és a vércukorszintjük nem változott.A hatás hasonló volt a magas vérnyomás ellen gyógyszerekhez - mondta Giuseppe Crippa, a kutatás vezetője. Doktor Crippa szerint a parmezán típusú sajtok rendszeres fogyasztása az egészséges életmód és étkezés részeként jelentős vérnyomáscsökkenést eredményezhet. A kutatók szerint a Padano sajtban speciális tripeptid található, melynek hasonló vérnyomáscsökkentő hatása van, mint az angol nevéből alkotott betűszóval ACE-gátlónak nevezett tablettának.

Azt pedig már csak úgy "mellékesen" tesszük hozzá, hogy a parmezán ezenkívül rendkívül jó kalciumforrás is és a tejérzékenyek egy része is fogyaszthatja, mivel laktózmentesnek minősül – tehát mindenki egyen több parmezánt!


Forrás: Táfelspicc