A bodico.hu webshop külön oldala,
ahol egészséggel, szépséggel kapcsolatos cikkek, tanácsok, praktikák, ételreceptek, képek, videók, versek, idézetek, gondolatok találhatóak.

A csontritkulás megelőzése és a komplementer medicina



A csontritkulásos törések esetében – mint minden egyéb rendellenességnél – mindenekelőtt a megelőzésre kell mindenkinek koncentrálnia – és ebben rendkívül nagy segítséget nyújt a komplementer* orvoslás is.

(*A komplementer medicina olyan kiegészítő gyógymódokat foglal magában, amelyek a hagyományos, más néven allopátiás orvoslás eljárásai mellett alkalmazhatók a tökéletesebb gyógyulás érdekében.)

Mindenekelőtt kell kihangsúlyoznunk a rendszeres testedzést. 
A klinikai vizsgálatok azt igazolták, hogy a legnagyobb csonttömeget a pubertáskor előtt megkezdett fizikai aktivitás eredményezi a terhelésnek kitett csontokon. Később is a napi rendszeres, de legalább heti 3-szor végzett, megfelelő intenzitású sportolás az, ami optimális. Ezek között is az ütközéses jellegű sportok, mint amilyen az aerobik, a futás, a küzdősportok, amik a csontjaink kedvencei. Nem véletlen, hogy a karatékák puszta kézéllel lehántják a fakérget, vagy téglákat, betonlapokat törnek el csontkárosodás nélkül.

A megfelelő mozgáskoordináció biztosítására is fontos a testedzés, természetszerűleg az izomtömeg, az izomerő megtartása céljából. Elsődleges fontossággal bír tehát a civilizációs eredetű ülő életmód kerülése, a csábító lustaság mindennapos legyőzése. A hagyományos kínai orvoslás technikái, mint a csi-kung vagy a taj-csi, a finomenergetikai állapotunk harmonizálásával a csontanyagcserét is a legkedvezőbb irányba képesek befolyásolni – amint ezt a több ezer éves tapasztalatok bizonyítják.

Fontos a környezet lehetőség szerinti akadálymentesítése, a csúszás- és botlásveszély minimálisra csökkentése, s ezzel kapcsolatban a látás tisztán tartása is. 
A természetgyógyászatnak nagy szerepe van abban, hogy minél kisebb mértékben használják az emberek azokat a gyógyszereket (altatók, nyugtatók, pszichére ható szerek stb.), amelyek a mozgáskoordináció zavarához vezethetnek.
Mindent meg kell tennünk azért, hogy legalább napi harminc percet a szabad levegőn legyünk, napfénynek kitéve a szervezetet, illetve napi 800–2000 nemzetközi egységnyi D3-vitamint pótoljunk. Számos tanulmány bizonyítja, hogy napi 1-1,2 gramm kalcium bevitele hasznos a csonttömeg megtartásához, s a D-vitaminnal együtt csökkenti a csont törékenységét. Emellett a szív és az érrendszer egészségének fenntartásában is alapvető jelentőségű.

Nagy áttörést hozott a csontanyagcsere harmonizálásában a kis energiájú, széles spektrumú elektromágneses terápia alkalmazása, vagyis a BEMER készülékcsalád. Laboratóriumi kísérletek azt igazolták, hogy ennek a készüléknek a hatására a csontképző sejtek (osteo­ blasztok) száma megötszöröződött (!), s ezzel párhuzamosan nem keletkeztek onkogének, vagyis semmilyen rákkeltő hatás nem jelentkezett. A gyakorlatban is bebizonyosodott, hogy a csonttörések után BEMER-terápia hatására a csont feleannyi idő alatt regenerálódott, mint a nélkül!

A csontanyagcsere finomenergetikai szabályozásával a homeopátia is komoly segítséget jelent. Az alacsony potenciálú (C4–6) szerek rendkívül sokat segítenek az osteoporosis megelőzésében és a csontanyagcsere karbantartásában. Természetesen az egyéni követelményeknek megfelelően alkalmazható a Calcium carbonicum, a Calcium fluoricum, a Calcium Phosphoricum, a Cortisonum, a Lachesis, a Parathireodinium, a Radium bromatum, a Silicea vagy a Symphytum.

A fentieken kívül rendkívül fontos felhívni a figyelmet azokra az élelmiszerekre, amelyek elősegítik a csontvesztést. Ilyenek a túlzott alkohol- vagy kávéfogyasztás (a bűnös elsősorban a koffein, amely miatt a kávét érdemes rizstejjel inni), a gyümölcsök (délelőtti) és a zöldségek (elsősorban délutáni) bőséges fogyasztásának hiánya.

Összefoglalva: nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a megfelelő életmóddal, az alternatív orvoslás diagnosztikus és terápiás módszereivel ma már olyan arzenállal rendelkezünk, amelyek segítségével ennek a hihetetlenül sok szenvedést okozó és mindannyiunkra szinte felmérhetetlen anyagi terheket rovó betegségsorozatot képesek lehetnénk a töredékére visszaszorítani.

Forrás:   Dr. Simoncsics Péter
             Természetgyógyász Magazin
             XVII. évfolyam 6. szám