A bodico.hu webshop külön oldala,
ahol egészséggel, szépséggel kapcsolatos cikkek, tanácsok, praktikák, ételreceptek, képek, videók, versek, idézetek, gondolatok találhatóak.

Vitaminbomba az éles látásért

A vitaminok igencsak illékony, sérülékeny elemek, melyek hő, fény hatására könnyen lebomlanak. Ezért a vitaminok fogyasztásának hatékony, és nem mellesleg kellemes módja, ha gyümölcs- vagy zöldségleveket készítünk. A tápanyagok tökéletesen megmaradnak a frissen facsart levekben, ám nagyon fontos, hogy mindig frissen készítve fogyasszuk őket.

Vitaminszükségletünk nem mindig azonos, vannak helyzetek, amelyekben egy-egy vitamin, nyomelem fogyasztásának kiemelt szerepe van.  





Sokan állítják, hogy a sárgarépa fogyasztásával javul a látás. Bizonyos esetekben ez igaz, a sárgarépa ugyanis kitűnő forrása a béta-karotinnak, ami az A-vitamin "elő-anyaga". Ha a szervezet nélkülözi a A-vitamint, az farkasvaksághoz vezethet. Normális látású emberek a félhomályban még tűrhetően ki tudják venni a tárgyak körvonalait. Ezt, a szemben termelődő látóbíbor nevű anyag teszi lehetővé. A farkasvakság egyik oka lehet, hogy a fény- és színérzékelő receptorok működéséhez szükséges A-vitamin nincs jelen, így a szem nem termel látóbíbort. Vannak a farkasvakságnak enyhe formái is, ilyenkor a beteg csak rosszabbul lát a szürkületben, mint egészséges társai. Segíthet a sárgarépa!




„Sasszem" ivólé

Hozzávalók:
2 sárgarépa
l narancs
1 savanykás alma

Daraboljuk össze a hozzávalókat és tegyük gyümölcscentrifugába. Frissen fogyasszuk.
Bőségesen tartalmaz A-vitamint, ezen kívül C-, B1- és B6-vitamin található benne, valamint kisebb mennyiségben folsav, kálium és kalcium. Az alma egy különleges anyagot, pektint tartalmaz, ami a vastagbélrák megelőzésében játszik fontos szerepet.



Látásjavító zöld-koktél

Hozzávalók:
egy marék zsenge spenót
2 db sárgarépa
4 db paradicsom
1 db paprika




Mossuk meg a spenótot, csepegtessük le, szeleteljük fel a többi zöldséget, majd tegyük őket gyümölcscentrifugába. Ügyeljünk arra, hogy a spenót ne kerüljön egyedül a gyümölcscentrifugába, tegyük mellé pl. a paradicsomot, így kímélhetjük a gépet.


Ez az ital kitűnő forrása az A-vitaminnak, a folsavnak, a niacinnak, nagy adag E-vitamin is van benne, ezen kívül magnézium, vas, foszfor, kalcium, B1-, B6 és C-vitaminok is gazdagítják. Az E-vitamin véd a szív- és érrendszeri betegségek ellen is, valamint antioxidáns hatású.

Segített a Vital.hu