Őszintén megmondom, akkor sütöm, amikor lusta vagyok tésztát gyúrni.
Ezzel maximum 15 perc dolgom van, aztán már csak a várakozás, hogy megsűljön...
Hozzávalók
3/4 kg alma
10 + 10 dkg cukor
10 dkg mazsola
1 + 3 evőkanál puha vaj
1 evőkanál morzsa
2 evőkanál rum
1 vaníliás cukor
4 tojás
5 dkg búzadara
1/2 csomag sütőpor
50 dkg túró
1 citrom reszelt héja és leve
hámozott, vágott mandula
*
Elkészítés
Az almákat megmosom, hámozom, kicsumázom, majd szeletekre vágom.
1-1,3 dl vízben, 10 dkg cukorral 6-8 percig párolom.
Egy mély sütőtálat kivajazok, megszórom a morzsával.
Mehet bele az alma, a jól megmosott, lecsepegtetett mazsola, és rá a rum.
A tojásokat szétválasztom.
A sárgákat a másik 10 dkg cukorra, a vaníliás cukorral és a 3 evőkanál puha vajjal
jó habosra keverem.
Hozzákeverem a darát, a sütőport, a citrom levét, és a lereszelt héját, aztán a túrót is.
A tojásfehérjét kemény habbá verem, majd az is mehet a túrós krémhez.
A krémet ráöntöm az almára, és megszórom a tetejét a mandulával.
Körülbelül 50 perc alatt sül szép aranybarnára.
*
Ötlet
Megsütheted nyugodtan jénai tálban is.
Az friss alma helyett felhasználhatsz hozzá akár mélyhűtött reszelt almát, vagy almapürét is.
Isteni forró málna-, meggy-, de akár vaníliaöntettel is.
Forrón a legfinomabb, állítólag hidegen is finom, de mi még úgy nem kóstoltuk...