A hidegtál amellett, hogy csodás fimomságok vannak rajta, minden ünepi asztal dísze is egyben.
Az összeállításának csak a fantáziád szabhat határt!
![]() |
Kép: Györgyiségek |
A hidegtálak egyik legkedveltebb eleme a
Tormakrémes sonkatekercs
Hozzávalók
12 szelet szögletes sonka
20 dkg vaj
4 evőkanál liszt
20 dkg ecetes reszelt torma
2 dl főzőtejszín
2 dl tej
só
őrölt (fehér) bors
zselatin (az átkenéshez)
*
Elkészítés
10 dkg vajból, a tejből és tejszínből a fűszerekkel besamelt főzök.
A vajat egy lábasban felolvasztom, beleszórom a lisztet és fehéredésig, kevergetve főzöm.
A tűzről félrehúzva öntöm bele a tejet és a tejszínt, így sokkal egyszerűbb csomómentesre keverni.
Visszatéve a tűzre jól besűrítem, közben sóval, fehér borssal ízesítem.
Hagyom kihűlni.
A másik 10 dkg vajat habosra kikeverem, hozzáadom a kihűlt besamelt és a reszelt tormát. Alaposan összedolgozom.
Habzsák segítségével csíkokat nyomok a tormakrémből a sonkaszeletek közepére és felgöngyölöm őket.
A tekercsek végeit tormakrém-rózsákkal díszítem.
(Lehet tovább "csicsázni" színes zöldségekkel is, kicsit a krémrózsába nyomva őket.)
(Lehet tovább "csicsázni" színes zöldségekkel is, kicsit a krémrózsába nyomva őket.)
A végén zselatinnal áthúzom (átfényezem) a tetejét, hogy szép csillogó legyen (ez el is maradhat).
![]() |
Kép: Györgyiségek |
Ötlet
Nálunk elég ehhez a mennyiséghez a 20 dkg ecetes torma, de aki intenzívebben szeretné érezni az ízét, tegyen bele bátran többet.
Hideg helyen több napig is eláll (ha egyáltalán marad belőle), szóval nyugodtan elkészítheted 2-3 nappal előbb is, mint ahogy szeretnéd feltálalni (csak akkor dugd el jól).
Na ekkor, feltétlenül ajánlom a zselatinos áthúzást.
Na ekkor, feltétlenül ajánlom a zselatinos áthúzást.
Tovább ízesítheted, színezheted a krémet, mondjuk Piros Arannyal. Ekkor azonban óvatosan bánj a sózással!
Egyszerűbb, és gyorsabb megoldás, ha az ecetes tormát egyszerűen összetört túróval (ha szüksges lazítsd 1-2 kanál tejföllel) kevered ki, ízlés szerint fűszerezd. Persze ez nem lesz annyira finom és krémes.
*
Jó étvágyat!
A hidegtálakra pakolható finomságokról még beszélünk, szóval "Folyt. köv...")
A képeket köszönjük: Györgyiségek!