de ha még nincs ötleted a hétvégére... esetleg ennek örülni fogsz
![]() |
Kép: Györgyiségek |
A hidegtálak egyik leglátványosabb eleme a töltött karaj.
Töltheted kolbásszal, de az, hogy mit raksz bele, csak a fantáziád, és a család ízlésének kérdése..
.
Kolbásszal töltött karaj
Hozzávalók:
kb. 1,5 kg kicsontozott sertéskaraj
1 szál méretes csemege (vagy ha szeretitek csípős) kolbász
só,
őrölt bors,
őrölt kömény
kb. 1 dl olaj
1 nagyobb fej vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
![]() |
Kép: Györgyiségek |
Elkészítés:
A húst megmosom, leszárítom, a rajta lévő fehér hártyát hegyes, éles késsel alányúlva eltávolítom róla.
Hosszában, a középen (hosszú, hegyes, keskeny élű késsel) felszúrom, majd az üreget egy nagyobb fakanál nyelével kissé kitágítom.
A kolbász bőrét lehúzom, hogy jobban összesüljön a hússal, és ügyesen a húsba töltöm.
A karajt kívülről sóval, őrölt borssal és őrölt köménnyel alaposan bedörzsölöm.
Az olajat felhevítem egy méretes serpenyőben, majd a töltött karajt körös-körül fehéredésig pirítom benne.
Ezután kerülhet a husi tepsibe.
Ráöntögetem a forró olajat.
A vörös- és fokhagymát megtisztítom, a vöröshagymát négybe, a fokhagymagerezdeket félbevágva a hús köré teszem.
Előmelegített sütőben, 180 fokon egy bő óra alatt készre sütöm.
Figyelj! Sütés közben gyakran locsolgatni kell a zsírjával.
Teljesen kihűlve, szuper vékonyra fel tudod szeletelni.
*
Ötlet:
Megkönnyítheted a dolgodat, ha a hentessel felszúratod a karajt, de szólj, hogy kolbásszal töltöd, nem kell nagyon széles hasíték a husi közepébe.
Van, aki a megtöltés után zsineggel körbekötözi a húst (mint egy sonkát), hogy szép formás legyen.
Ha Te is ezt teszed, a zsineget akkor vedd le róla, amikor már kihűlt.
*
Jó étvágyat!
A képeket köszönjük: Györgyiségek