A bodico.hu webshop külön oldala,
ahol egészséggel, szépséggel kapcsolatos cikkek, tanácsok, praktikák, ételreceptek, képek, videók, versek, idézetek, gondolatok találhatóak.

Húsvéti házi sonka




Érdemes kipróbálni, saját ízlésednek megfelelő husiból, 
saját ízlésednek megfelelően ízesítve...
Én biztosan "saját" sonkát teszek a húsvéti asztalra.


Húsvéti házi sonka
Hozzávalók:
1 - 1,2 kg friss hús (lehet: baromfi, disznó, természetesen jó minőségű)
25 gramm só
1 kávéskanál méz, xilit, stb. (ki mit szeret)
1 dl víz  

Elkészítés: 
A húst nagyobb darabokra vágjuk, a sót és a mézet felmelegítjük a vízzel, majd ezt a levet öntjük a húsra. Előveszünk egy hűtőtasakot, belehelyezzük a présbe (ha valakinek nincsen prése, akkor lehet pl.: őzgerinc formát vagy egy mélyebb tálat is használni, a lényeg, hogy súlyt kell ráhelyezni és megfőzni), belerakjuk a húst, minden egyes darabot jól belenyomkodjuk a zacskóba, a húsra tesszük a tányért, erre a rugót és lezárjuk az edényt.
*
Az így elkészített húst a hűtőbe tesszük és 4 C fokon 2 napig hűtjük. Ezután az elkészített húst az edénnyel kb. 2 óráig főzzük 80 C fokos vízben. A víz nem lepheti el a prést, kb. 1 cm legyen ki a vízből. Főzés után hagyjuk kihűlni, majd fogyasztjuk.


Hagyományos húsvéti sonka
Sonkapác: 
10 liter vizet felfőzünk, az alábbi fűszereket beleszórjuk és még legalább jó fél órát főzzük.
80 dkg só, ( az eredeti receptben 10 dkg salétromsó is szerepel, de én kihagyom, mivel a só is tartósít, aki gondolja helyettesítheti borkőporral)
5 fej fokhagyma
1 csomag koriander mag
1/2 marék egész fekete bors
10 szem szegfűszeg
10 szem szegfűbors
10 db babérlevél
Ezeket fedő alatt jól megfőzni, legalább fél órán keresztül. Főzés után kitenni hidegre, kihűtjük, a fokhagymát kiszedni belőle, a többi fűszert benne hagyni. Amikor teljesen kihűlt a 10 kilós sonkát csont nélkül beletenni és 30 napon keresztül mindennap megforgatni, majd spárgával betekerni, megfüstölni és szellős helyen tartani. Főzés előtt meleg vízbe kell áztatni este, majd reggel tiszta hideg vízbe feltesszük főzni. A főzővízben hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt a spárgát levágjuk róla, hidegre tesszük és szeletelhetjük.

Köszönjük a receptet és a képet: Györgyiségek!