A bodico.hu webshop külön oldala,
ahol egészséggel, szépséggel kapcsolatos cikkek, tanácsok, praktikák, ételreceptek, képek, videók, versek, idézetek, gondolatok találhatóak.

Boldogságépítő 1000 nap





Egyik előző cikkünkben az élet első 1000 napjának az egészségünkre kiható fontosságáról beszéltünk 

Most nézzük meg az első 1000 nap fontosságát a lelkünk, személyiségünk kialakulásának, fejlődésének tekitetében

Boldogságépítő három év
Legalább olyen fontos időszak az első három év a személyiség alakulásában is. Szakemberek egy része azt állítja, hogy az élet első ezer napjának megélése dönti el, hogy a gyermekből kiegyensúlyozott, elégedett, önmagával és a világgal harmóniában élő felnőtt válik-e vagy sem.
A legtöbb ember hajlamos túlzásokba esni, ha a magzat-anya kommunikációról van szó, leginkább azért, mert annyira izgalmas ez a terület és olyan sok titkot rejteget.
Tagadhatatlan azonban, hogy már az anyaméhben lévő szuperérzékeny kis lényre is hatással vannak az édesanyával történtek, a belső érzései, tűnődései. Különösen azok, amelyek a kicsi elfogadásával vagy elutasításával kapcsolatosak.


A születés utáni periódus, a korai hónapokban kialakult anya-gyermek kötődés minősége pedig meghatározhatja az ember egész életét
Biztonságos kötődés esetén, ha valóban örömteli, kiegyensúlyozott és magabiztos a kötődés, akkor ez a magabiztosság, az önmagába és a világba vetett bizalom fogja meghatározni a kötődését az egész világhoz. Ez lesz az alapja a párkapcsolatokban megélt biztonságnak – vagyis alapvetően hinni fog a párjában, abban, hogy az a kapcsolat jó, és ez lesz a meghatározó a saját gyermekeivel való kapcsolatépítésben is.

Nem fog hinni a világban
Amennyiben a kötődés bizonytalan és ellentmondásos, akkor a gyerek ezt a bizonytalanságot cipeli magával. Elsősorban önmagában nem tud majd bízni, és az önbizalomhiány fogja rányomni a bélyegét az egész életére, társas viszonyaira is.



Van visszaút
Vannak olyan szakemberek, akik arra figyelmeztetnek, hogy nem szabad ezen a területen sem túlzásokba esni, hiszen a gyerekek szélsőséges helyzetekhez is képesek rugalmasan közeledni, és nem olyan könnyű „elrontani” a gyerekek jövőbeli boldogságát. 
Van lehetőség arra, hogy a szülő, felismerve azokat a pontokat, ahol esetleg sérülést okozott, helyrehozza, gyógyítsa azt a szeretetével. És talán az is fontos lehet, hogy előbb-utóbb mindenki belátja, az ember nem tökéletes lény, a szülők sem azok, így ha a gyermek felnőttkorában megtanulja elengedni csalódásait, gyerekkori sérelmeit és haragját, igenis megtalálhatja a boldogság felé vezető utat.

Forrás: Life