A bodico.hu webshop külön oldala,
ahol egészséggel, szépséggel kapcsolatos cikkek, tanácsok, praktikák, ételreceptek, képek, videók, versek, idézetek, gondolatok találhatóak.

Nyári dilemma: légkondi

Ajánld ismerőseidnek! 





A 2003-as nyári hőhullám felkészületlenül érte Európát. A kormányok próbáltak gyors intézkedéseket hozni, a tartós kánikula mégis 30 ezer áldozatot szedett. Azóta is, évről-évre szélsőségesen meleg, és egyre melegebb nyarakat élünk meg.
Az európaiak többsége korábban luxusnak tartotta a légkondit; jó, ha van, de azért meg lehet nélküle élni. A hőség tetőfokán mégis minden évben megrohanják az áruházakat, és viszik a légkondicionáló készülékeket, mint a cukrot.
A légkondi nem mai találmány; Egy korai elődje 1881-ben azt a szobát hűsítette, amelyben James Garfield amerikai elnök feküdt, halálos lőtt sebbel. A kinti forró levegőt ventilátorok hajtották át az ablakba helyezett dobozon, és jeges vízbe áztatott kendők hűtötték le.
A szerkezet először Amerikában terjedt el.
Az olyan ázsiai országokban, ahol párás meleg van, és magas az életszínvonal (mint Tajvan vagy Szingapúr), a légkondi nem luxus, minden lakáshoz jár.
Hogy Európában nehezebben terjedt el, abban szerepe van a magas energiaáraknak is. Ám a hőhullámok, az egyre extrémebb nyarak okán megugrott a légkondi használat az elmúlt 10-12 évben, és ez alól Magyarország sem kivétel.



 
Ha úgy döntesz, hogy légkondit szereltetsz, ügyelj néhány dologra;
Maximum 6-8 fok különbség legyen a külső és a belső hőmérséklet között! 


Fokozatosan kell lehűteni vagy felmelegíteni a szervezetünket. Ha hirtelen lépünk ki a melegbe, szédülés és émelygés jelentkezhet, ez komolyan megterheli a szervezetet. Ha a kinti hőségből lépünk a 20 fokosra hűtött szobába, akkor megfázással és tüdőgyulladással kalkulálhatunk.
Fontos tudni, hogy a légkondicionálók nem friss levegőt juttatnak a szobába, hanem a benti levegőt hűtik le (vagy éppen melegítik), és keringetik. Ezért nagyon fontos a klimatizált helyiség rendszeres szellőztetése is. Érdemesebb a hűvösebb, éjszakai vagy hajnali órákban felfrissíteni a levegőt, de ha ez kevés, akkor napközben is nyiss ablakot. Ha többen dolgoztok a szobában, akkor hamar elfogyhat az oxigén, ami fejfájást, bágyadtságot okozhat. A legtöbb klíma működési elvéből következően szárítja is a levegőt, amit leginkább a szemed és a torkod kiszáradásán érezhetsz.
Már a berendezések felszerelésekor ügyelni kell arra, hogy a készülékből kiáramló hideg levegő ne közvetlenül érjen minket! A gyerekek még nem mérik fel a direkt érkező hideg levegő veszélyét, az idősek pedig könnyen elszundikálhatnak a "klíma alatt", ami hamar megfázáshoz vezethet.
Úgy kell megtervezni a készülékek elhelyezését, hogy a légáram fő iránya olyan helyre menjen, ahol keveset tartózkodunk. Nem szabad a hideg levegőt éjszaka az ágyra, napközben az íróasztalra irányítani. A légmozgás közvetlenül hat a szervezetünkre, a megfázás mellett tüdőgyulladás, és kellemetlen izom- és ízületi fájdalmak is jelentkezhetnek.

Már a vásárláskor ügyelj arra, hogy a hűteni kívánt helyiség nagyságának megfelelő teljesítményű klímát válassz. Ha túl kicsi a teljesítmény, akkor aránytalanul sokat fog fogyasztani az eszköz, és idő előtt tönkremegy, mivel folyamatosan működnie kell. Ha túl nagy, akkor észre sem veszed, és pillanatok alatt olyan hideget csinál, hogy könnyedén tüdőgyulladást kaphatsz, nem beszélve arról, hogy az indokolatlanul nagy teljesítmény a vásárlásnál is pénzkidobást jelent.

A beszerelést mindenképpen szakemberrel végeztesd, és ügyelj arra, hogy a beltéri egység olyan helyre kerüljön, ahol esélye sincs huzamosabb ideig közvetlenül rád fújni a hideg levegőt.

A szezon előtt mindenképpen tisztíttasd ki a rendszert. A tisztítással megszabadulhatsz kórokozóktól, amelyek elszaporodnak a kondenzvízben, és a szűrőben.

Télen is kapcsold be havonta egyszer, 15-20 percre a berendezést, ezzel megóvod a tömítéseket a kiszáradástól, és meghosszabbíthatod a klíma élettartamát.

A klíma szárítja a levegőt, ezért figyelj a megfelelő mennyiségű folyadékot bevitelére. A légszárítást párás időben ki is használhatod, fél-egy óra légkondicionáló-használat után, és gyorsabban száradnak a ruhák, illetve a kocsiban is pár másodperc alatt eltűnik a szélvédőről a páralecsapódás.