A bodico.hu webshop külön oldala,
ahol egészséggel, szépséggel kapcsolatos cikkek, tanácsok, praktikák, ételreceptek, képek, videók, versek, idézetek, gondolatok találhatóak.

Csípős paprikával a fájdalmak ellen



Sokan szeretik a jó erős, csípős paprikát. Legtöbb esetben a gasztronómia használja az égető ízű fűszernövényt, ám a csípősségért felelős kapszaicin vegyület másra is használható: megfelelően hígítva fájdalomcsillapító hatással bír, de az anyagcserének is jót tesz.
Fotó: Flickr.com

Ma már otthon is könnyűszerrel termeszthetünk különféle csípősöket, mindössze pár négyzetméternyi napos földterületre van szükségünk. A legegyszerűbb módja a termelésnek, ha a piacon palántákat vásárolunk, ezeket kiültetve és megfelelő gondoskodás mellett már csak időre van szükségünk, hogy beérjen a termés.

A kapszaicin tulajdonképpen színtelen, szagtalan, szobahőmérsékleten pedig szilárd állagú, kristályos vagy viasszerű vegyülethez hasonlít, hamarabb felforr, mint a víz, már 62-65 fokon eléri ezt a pontot. Jól oldódik éterben, lúgokban, alkoholban. Amellett, hogy erősen ingerli a nyálkahártyát és a bőrt, fokozza nyál és a gyomorsav kiválasztását. De jó hatással van a fájdalmakra is, ugyan irritálja a bőr felületét, viszont rendszeres használat eseten már a bőrfelület érzéstelenné válik, ezért a fájdalom is enyhébb lesz.



A kapszaicint tartalmazó különböző krémek, kenőcsök jó hatással vannak az ízületi bántalmakra, a hátfájásra, a pszoriázisra és a hírek szerint még a migrén ellen is hat: a vegyületet spray formájában tartalmazó gyógyszert, ha az orrunkba fújjuk, akkor a kóros fejfájásra, sőt még az allergiára is gyógyír. Jó hír annak is, aki nyárra szeretne a strandon karcsúbban mutatkozni, hiszen a kapszacin beindítja, felgyorsítja az ételek lebontását, sőt a narancsbőr ellen is jó.